Hiina pangoliin.Foto: AFP/Scanpix
Loomad
13. veebruar 2019, 16:25

Pangoliin – maailma jahituim imetaja (1)

Sellel nädalal tabasid Malaisia ametivõimud enam kui 27 tonni kaaluva salakaubasaadetise, mis koosnes pangoliinidest ning nende soomustest. Laadungi koguväärtus on vähemalt 1.8 miljonit eurot. See on selles vallas riigi suurim vahelevõtmine, teatab BBC.

Vaid mõned päevad varem avastati Vietnamis, Hong Kongis ja Ugandas 10 tonni ebaseaduslikke pangoliinide soomuseid. Illegaalsete saadetiste avastamine musta äri nimel tapetud loomi aga ellu ei ärata. Teadlased on mures soomuseliste imetajate väljasuremise pärast.

Metsloomade järelevalvet teostav ühing Traffic korraldab koos kohalike ametiasutustega pangoliinide seiret nii Aafrikas kui ka Aasias. Jälgitakse loomi ning nende käitumist, et leida võimalusi imetajate elu kaitsmiseks. Pangoliin, keda on nimetatud ka soomuseliseks sipelgaõgijaks, on jäänud teadlastele seni üsna salapäraseks loomaks. Ei osata öelda, palju on neid veel loodusesse alles jäänud. Siiski loodetakse, et hiljutine edu illegaalse kaubanduse vastu võitlemisel aitab peagi paljastada organisatsioonid, kes on loomade massilise tapmise taga.

Pangoliinide soomused on mustal turul elevandiluu kõrval populaarne kaup. Foto: EPA/Scanpix

Pangoliinid on ainsad imetajad maailmas, kes on kaetud kaitsvate soomustega. Soomused koosnevad keratiinist – ainest, mis sisaldub ka inimeste küüntes. Loomakeste soomused on Aasia turul kõrges hinnas. Traditsioonilises Hiina meditsiinis arvatakse, et soomustel on tervendav võime. Pangoliinide liha on samuti väärtuslik, olles mõnedes riikides kallis delikatess.