KELGUJÕGI: Samal ajal kui luhti kattis õrn jääkile, oli Halliste jõgi nii paksu jääkihi all, et sellel sai kelgutada.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
19. veebruar 2019, 12:45

GALERII | SOOMAA VIIES AASTAAEG ÜLLATAB: kanuuga saab liuelda üle luhtade ja jõel kelgutada

Üleujutus on Soomaale nii omane, et seda peetakse suisa viiendaks aastaajaks. Esmaspäeval oli viies aastaaeg täies hoos – üleujutatud ja hapra jääga kaetud luhtadel sai sõita kanuuga ning jõesängis kelgutada.

Tänavuse sooja veebruariga hakkas Viljandi- ja Pärnumaa piiril asuval Soomaal vesi tõusma juba õige varakult. Kui möödunud reedel vesi üleujutatud luhtadel jõudsalt vulises, siis praegu katab vett jääkiht. See on toonud kaasa olukorra, kus sealkandis kanuumatkasid korraldavad Aivar Ruukel ja Algis Martsoo ei oska öelda, kas nad saavad lähipäevadel loodusehuvilistele pakkuda kanuu- või kelgusõitu.

„Jää on Tõramaa küla luhtadel sentimeeter-kaks paks ja kanuuga murrab sellest läbi. Sõitsime kanuuga Halliste jõe vana jõesängi juurde, kus jääl on paksust umbes 25 sentimeetrit, ja seal siis kelgutasime piki jõge paar kilomeetrit. See oli ilus ja samas naljakas kogemus: samal päeval sõita kanuu ja soome kelguga. Kas kahe päeva pärast sõidame siin kanuude või kelkudega, seda ei oska ette arvata ka mitte. Aga külma pidi ikka veel tulema,“ räägib Ruukel.

Martsoo sõnul on Halliste jõe Riisa vaatlusjaamas veeseis tõusnud üle kahe meetri, kuid rekordini tänavune veetase ei küüni. Tema sõnul on metsades veel palju lund ja vesi peaks vähemalt pool meetrit siiski veel tõusma.

Pikki aastaid Soomaaga seotud olnud Ruukeli sõnul ongi viimasel kuuel aastal Soomaa nii-öelda viies aastaaeg jõudnud kätte vara. Ehk siis – vähemalt viimased talved on olnud soojad.

Martsoo sõnul poleks rekordaastal Soomaal kalamehekummikutest kasu ning Tõramaa vaateplatvormi lähistel oleks vesi rinnuni. „Praegu on vee sügavus luhtadel kuni pool meetrit, aga eks ka praegu on seal kohti, kus vesi on üle pea. Aga seda pole küll veel ühelgi aastal olnud, et üleujutust ei tule,“ lisab ta.

Halliste jõe Riisa vaatlusjaama juures olevale teeäärsele tokile on märgitud üleujutuste kõrgnumbrid. Viimaste aastakümnete suurim üleujutus oli 2010. aastal, kui maanteel oleks liikuda saanud vaid amfiibautoga.

Suurim üleujutus oli Soomaal 1931. aastal, kui mõõdupunktis oli kõrgeim veeseis 5,53 meetrit üle nulli, kusjuures nulliks loetakse vee registreeritud miinimumtaset.

1999. aastal kaanetas pakane veetaseme kõrgseisus oleva Soomaa aga nõnda, et vee alanedes jäi puude külge jää, mille alt võis hea tahtmise korral kummargil läbi jalutada.

Jääkoorikuga kaetud ja elektrikarjusega ümbritsetud Soomaa luhtadel mõistagi ei liigu enam ei pudulojused ega ka hundid. Ent veel eelmise nädala lõpul nähti praeguseks üleujutatud Tõramaa küla aladel hunti. Vesi on liikvele ajanud ka kohalikud metssead ja väiksemad loomad.