Foto: Pixabay
Loomad
1. märts 2019, 12:45

Oopiumisõltlastest papagoid hävitavad Indias moonipõlde (2)

Kesk-India põllumehed on mures metsikute papagoide pärast, kes lõhuvad põldudel unimagunataimi. Linnud, kellel on ilmselt arenenud tõsine oopiumisõltuvus, on isegi õppinud, kuidas varjatult taimedele laskuda, vahendab portaal Earth.com.

Kohalikud põlluharijad väidavad, et papagoide oopiumisõltuvus sunnib neid pidevalt valvel olema, et takistada pööraseid linde moonitaimede hävitamisel. Nende sõnul on metsikute linnukarjade tegevus märgatavalt vähendanud põldude saagikust.

Kavalatel lindudel on välja kujunenud kindel strateegia – nad ootavad, kuni põllumehed on moonikupra küpsemise eesmärgil lahti lõiganud – see paljastab seemned ja morfiinirikka lateksi. Sageli närivad papagoid kupra üldse varre küljest lahti ning lendavad sellega puu otsa maiustama. Kokkupuude saaki kaitsvate inimestega on linde õpetanud hiilivalt tegutsema.

Mandsauri linna oopiumiekspert dr R.S. Chundawat selgitas, et oopium mõjutab papagoisid sarnaselt, nagu kohv või tee inimesi – annab kiire energialisa. Ta tõdes, et kui linnud on korra seda tunnet kogenud, satuvad nad kohe sõltuvuse küüsi.

Mooni ehk maguna alaliik unimagun on maailma üks vanimaid meditsiinilise toimega taimi. Opiaati, mida unimagunast valmistatakse, on kasutatud tuhandeid aastaid nii meditsiinis kui ka lõõgastumise eesmärgil. Tänapäeval valmistatakse unimagunast kaht levinumat valuvaigistit – morfiini ja kodeiini.