Foto: Mariamichelle / Pixabay
Ilm
8. märts 2019, 19:31

Kindel: Austraalia dingo polegi koer (2)

Austraalias ja Uus-Guineal elutsevat ruuget karva ja vägagi kodukoera meenutavat dingot on sageli peetud koera või hundiga samaks liigiks, ent 20 Austraalia teadlast jõudsid vastses uurimuses järeldusele, et dingo on omaette koerlaseliik.

On arvatud, et dingo on Aasiast Austraaliasse jõudnud kodustatud koerlaste järeltulija, kuid teadusajakirjas Zootaxa artikli avaldanud uurijate väitel puuduvad ajaloolised tõendid, et aastatuhandete eest maakera kuklapoolele saabunud dingo olnuks seal kunagi koduloom. Ka tõenäosust, et dingo oli enne seda kodustatud, peavad teadlased väikeseks, vahendab ScienceDaily.

Tulemus on oluline, sest Lääne-Austraalia osariik tahtis hiljuti anda maaomanikele õiguse dingosid kui võõrliiki ilma loata küttida – kohaliku liigi staatus pakub loomadele enam kaitset.

Teadlaste sõnul on dingot vaja sissetungijatest konkurentide, metskasside ja rebaste arvukuse piiramiseks. Dingodest võib kasu tõusta ka veisekasvatajatele, sest nad peavad jahti kängurudele, kes võistlevad veistega karjamaadel toidu nimel.