Pirita randFoto: Martin Ahven
Ilm
15. märts 2019, 14:36

ILMAPROGNOOS: tulev nädal toob Eestisse plusskraadid (3)

Riikliku ilmateenistuse andmetel toob nädalavahetus ja järgmine nädal Eestisse natuke vihma ja lörtsi, kuid ka mõnusalt plusskraade.

Laupäeval liigub madalrõhkkond üle Läänemere ja toob kaasa ikka niisket õhku. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja vihma, õhtul saju võimalus väheneb. Tuul puhub öösel kagust, päevaks rahuneb ning puhub lõunakaarest. Õhutemperatuur on öösel 0..+2, päeval +1..+6 kraadi.

Pühapäeva öösel liigub üle Eesti lauge kõrgrõhuhari. Öö hakul sajab veel mõnes kohas vihma, pärast keskööd on saju võimalus väiksem. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on -3..+2 kraadi. Keskpäeval hakkab saartel lõuna- ja kagutuul tugevnema. Õhtul on puhanguid saartel 18, mandril 14 meetrit sekundis. Sajupilved jõuavad pärastlõunal saartele ja laienevad edasi mandri lääneserva, õhtul sajab üle Eesti vihma, sekka ka lörtsi. Õhutemperatuur on +1..+6 kraadi.

Esmaspäeval toob Eestisse liikuv madalrõhkkond kaasa soojust. Öö on vihmane, sekka tuleb mõnel pool ka lörtsi. Hommikuks koondub sadu peamiselt Ida-Eestisse ja päevalgi sajab seal tihedat vihma, lääne pool on sadu nõrgem ja sajuhoogude vahel pikemaid pause. Tuul on öösel tugev, pöördub kagust lõunasse ja edelasse, päevaks nõrgeneb, õhtul võib taas tugevneda. Õhutemperatuur on öösel +1..+5 kraadi, päeval +3..+7 kraadi. 

Teisipäeval madalrõhkkond nõrgeneb ja ilm on niiske. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja vihma, öösel sisemaal kohati ka lund. Tuul on öösel veel võrdlemisi tugev ning puhub kagust ja lõunast, hommikuks nõrgeneb ning päev tuleb rahulik. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, päeval +2..+7 kraadi, Kagu-Eestis võib veel paar kraadi kõrgemale tõusta.

Kolmapäeva öösel madalrõhuvöönd kaugeneb ja ühes sellega ka tihedamad sajupilved. Tuul on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel -3..+2 kraadi. Päeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari ja on vaid üksiku nõrga vihmasabina võimalus. Tuul on ennelõunal nõrk, pärastlõunal mõõdukas. Sooja on +2..+7 kraadi.

Neljapäeval on Eesti madal- ja kõrgrõhkkonna piirimail. Öösel võib laialdasema lörtsi- ja vihmasaju piir Eestini ulatuda, päeval on vaid mõne üksiku lörtsi- ja vihmahoo võimalus. Puhub tugev edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, päeval +3..+8 kraadi.

Reedel püsib Eestis kahe rõhuala surve ning läänekaare tuul on ikka tugev. Kui kõrgrõhkkond väikese ülekaalu saavutab, siis on saju võimalus väike. Õhutemperatuur on öösel 0..+3, päeval +4..+9 kraadi ja kui päikest enam, siis tõuseb sisemaal kohati ka üle 10 kraadi.