KakkpapagoidFoto: Reuters/Scanpix
Loomad
22. aprill 2019, 11:48

HEA UUDIS: väljasuremisohus kakkpapagoidel puhkes beebibuum

Uus-Meremaal pesitsevad lennuvõimetud kakkpapagoid olid väljasuremisohus. Nüüd on toimunud aga beebibuum – 147 allesjäänud kakkpapagoil koorus munast elusana 75 järglast, teatab CNN.

Kakkpapagoid (kākāpō) on linnuliik, kes ei suuda lennata. Hästi arenenud näosulestikuga liik on tituleeritud ka kõige paksemaks papagoiliseks. Alles hiljuti oli neid aga kogu maailmas alles vaid 147 isendit. Kriitilises olukorras toimus äkiline muutus, kui viimasel paaritushooajal muneti enam kui 180 muna, millest koorus elusana 75 papagoid. Üllatavalt viljakas paljunemisperiood rõõmustas Uus-Meremaa looduskaitsjaid.

Uus-Meremaa Looduskaitse osakonna sõnul on kakkpapagoid paaritumise suhtes üsna valivad. Nad sigivad vaid iga paari aasta järel, kui üks kindel kohalik puuliik – rimu – rohkelt vilja kannab. Kuna paaritusperiood on haruldaste lindude puhul niivõrd harv, pööratakse sellele palju tähelepanu. Riik investeerib sellesse, et kakkpapagoid võimalikult palju elusaid järglasi saaks. Selle nimel töötavad teadlased innustavad linde paljunema ning jälgivad munade inkubatsiooni ja pesade turvalisust.