Siile huntide väljaheidetes ei leitud. Õunad meeldivad aga mõlemale.Foto: Robin Roots
Ilm
22. aprill 2019, 13:22

VEGAN-KISKJA?! Eesti näljased hundid on hakanud õunu sööma (13)

"Looduses peab valitsema tasakaal," sedastas Naksitrallide Sammalhabe elutargalt. Lause vastab tõele ka meie metsades, sest metssigade kadumine on muret tekitamas huntidele.

Metssigade arvukus on viimaste aastate jooksul korralikult kukkunud, kuna Aasiast tulnud seagripp tegi Eesti metsades harvendust. Huntide jaoks olid varasemalt metssead üheks põhitoiduks, kuid mida hundid nüüd söövad? Just sellisele küsimusele leidis vastuse Tartu Ülikoolis mullu kaitstud magistritöö, kus Andrus Dräbtšinski kogus kahe suve jooksul kokku hunniku hundipabulaid ja analüüsis, mida need sisaldavad.

Selgus, et kõige rohkem läheb huntidele söögiks kitsed ja muud sõralised, väiksemal määral süüakse ka metssigu, kährikuid ja vahel hea õnne korral ka põtra.

Koguni neljandikus pabulatest leiti aga taimset materjali, milles omakorda oli suur osa õuntel. "Hilissügisel korjatud väljaheidetes tuvastati hulgaliselt ka õunu, mis võib viidata saakloomade nappusele, sellisel määral, et otsida toitu asulate lähedalt," kirjeldab lõputöö huntide muresid.

Kuna hundid on hakanud jahtima metssigade asemel pigem metskitsi, siis toob magistritöö muuhulgas potentsiaalse võimaliku stsenaariumina metsades ees ootava kangelasliku võitluse, kuna seni on metskitsedest toitunud põhiliselt ilvesed, aga nüüd konkureerivad nendega ka hundid.