Kalapüük
21. august 2003, 10:35

Röövpüüdjad sunnivad inspektoreid relvastuma

Teisipäeval Peipsil võimuesindajaile aeruga kallale tunginud ja nende videokaamera järve uputanud röövpüüdjad tõestasid keskkonnainspektoritele, et nad ei kanna teenistusrelva asjatult. Kui varem peitsid reidile minnes relva hõlma alla vaid miljoneid kroone teenivate metsaärikate jälitajad, siis pärast eeltoodud juhtumit soovitab keskkonnainspektsiooni (KKI) Tartu osakonna juhataja Peeter Karja teenistusrelva kaasa võtta kõigil inspektoritel. «Meil on ju püstolid tegelikult kogu aeg olemas, aga nüüd peame üle vaatama, et need meestel ka igal pool kaasas oleksid,» nentis Karja.

Kui varem peitsid reidile minnes relva hõlma alla vaid miljoneid kroone teenivate metsaärikate jälitajad, siis pärast eeltoodud juhtumit soovitab keskkonnainspektsiooni (KKI) Tartu osakonna juhataja Peeter Karja teenistusrelva kaasa võtta kõigil inspektoritel.

«Meil on ju püstolid tegelikult kogu aeg olemas, aga nüüd peame üle vaatama, et need meestel ka igal pool kaasas oleksid,» nentis Karja.

Sama soovitas oma inspektoreile ka Virumaa osakonna juhataja Andrus Simson. «Kui rikkuja on agressiivne ja osutab vastupanu, aitab vaid jõu rakendamine,» märkis ta. «Meil on pidevalt kaasas ka kumminuiad ja käerauad ning jõhkrutsejatele me alla ei anna. Viimasel ajal kasutame järjest rohkem ka maksimaaltrahve, sest muu ei aita.»

Kaamera otse vette

Kahe agressiivse röövpüüdjaga sattusid Karja alluvad Mustvee osakonnast vastamisi teisipäeva varahommikul kella 7 paiku Peipsi järvel Rannapungerja traaversil kuue kilomeetri kaugusel kaldast.

KKI Tartumaa osakonna juhtivinspektor Ivar Veider ja tema kaks kaaslast märkasid keeluajal koha püüdvaid mehi ning sõitsid oma mootorpaadiga nende juurde.

«Nad viskasid võrgud ja kala vette ning ma filmisin seda tegevust kuriteo tõendamiseks,» kirjeldas Veider. Inspektorid ajasid oma Buster-tüüpi alumiiniumpaadi röövpüüdjate Progressi kõrvale.

«Kui ma hakkasin dokumente vormistama, haaras üks meestest videokaamera ja lennutas selle üle õla vette,» jutustas Veider.

Rünnak jala ja aeruga

Järgnes kähmlus, mille käigus üritas röövpüüdja lüüa inspektorit jalaga, siis aeruga. «Saime aerust kinni, ega seal keset vett kõikuvas paadis eriti ei kakle, see võib kõigile halvasti lõppeda,» märkis Veider. «Üritasime olla ise rahulikud ja mehi samuti rahustada.»

Kuna üks röövpüüdjaist - Boriss (63) - ilmutas endiselt agressiivsust, tuli appi kutsuda piirivalve. Alajõe kordoni toimkond oli peagi paadiga kohal ning Kohtla-Järvelt pärit Boriss ja tema Venemaa kodanikust Peterburis elav poeg Juri (34) viidi kordonisse, kuhu kutsuti ka politsei.

Veideri sõnul tõi ebaõnnestunud rünnak vastuhakkajatele kahju juurde - vastu hakkamata oleksid mehed pääsenud karistusega kümne ebaseadusliku nakkevõrguga keeluajal välja püütud 225 koha, 15 latika, kahe haugi ja ühe lutsu eest ning pidanud hüvitama loodusele tekitatud kahju 35 250 krooni.

Nüüd tuleb Borissil hüvitada 12 900-kroonine videokaamera ja ta saab kuni 18 000 krooni suuruse trahvi võimuesindajatele vastuhakkamise ja nende töö takistamise eest.