Kalapüük
19. veebruar 2004, 09:54

Keskkonnainspektsioon ja politsei valmistuvad ühiskontrolliks

Viis nädalat Pärnu lahel kalastajaid kontrollinud Pärnumaa keskkonnainspektsioon, politsei ja Pärnu piirivalvepiirkond pidasid eile nõu, kuidas toimetada kontrolli 1. märtsist, kui kalastajad enam omapüütud kala müüa ei tohi.

Keskkonnainspektsiooni Pärnumaa osakonna juhtivinspektori Hillar Jõõtsi juures istusid koos Lääne politseiprefektuuri korrakaitseosakonna ülemkomissar Tarmo Vanamõisa ja Pärnu piirivalvepiirkonna ülem Alvar Vallau.

Esmalt tegid nad viie nädala reididest kokkuvõte: kontrollitud 2097 kalastajast tuvastati rikkumisi 127 juhul - tegemist oli loata kalapüügiga. Märtsist tuleb kontrollida sedagi, et kalastajad omapüütud kala ei müüks.

Jõõts möönis, et muudetud kalapüügiseadus on ühtviisi karm nii ostjale kui müüjale: mõlemat füüsilist isikut võib karistada kuni 18 000kroonise trahviga. Juriidilisest isikust ostja trahv on kuni 50 000 krooni, peale selle jääb ta ilma õigusest kala kokku osta.

1966. aastast kalakaitsega tegelev Jõõts peab seadusemuudatust radikaalseks, mööndes selle vajalikkust. “Mina oleks pannud püügipiirangu, näiteks viis kilo, seda oleks me suutnud kontrollida,” sõnas Jõõts. “Aga see on ainult minu arvamus, sest seadust tuleb täita.”

Inspektsioon ja piirivalve panid eile koos politseiga paika, kuidas toimub kontroll pärast 1. märtsi.

“Siiani oli nii, et kui me olime kalastajate püügiload ära kontrollinud, polnud meil põhjust enam toimuvat jälgida,” selgitas Vanamõisa. “Siis aga tuleb meil vaadata, kuhu püütud kala jõuab ja kas sellega seoses pole seaduserikkumist.”

Ester Vilgats

[email protected]