Kalapüük
6. aprill 2004, 13:35

Peipsi jääolud on muutunud eluohtlikuks

Eesti piirivalve hoiatab kõiki inimesi Peipsi järvel jääle mineku eest, kuna sealsed jääolud on muutunud eluohtlikuks. Piirivalve hinnangul on jätkuvad soojad kevadilmad muutnud Peipsi järve jää hapraks ja petlikuks. «Jääleminek Peipsil on praegusel hetkel sama, mis eluga mängimine,» ütles Peipsi piirivalvepiirkonna staabiülem kapten Ülar Vomm.

Piirivalve hinnangul on jätkuvad soojad kevadilmad muutnud Peipsi järve jää hapraks ja petlikuks.

«Jääleminek Peipsil on praegusel hetkel sama, mis eluga mängimine,» ütles Peipsi piirivalvepiirkonna staabiülem kapten Ülar Vomm.

«Juba üsna nõrk tuul võib kogu jäämassi liikuma panna ja olukorda muuta nii, et oma jõududega kaldalepääs osutub võimatuks. Ehkki jää järve keskosas võib olla veel üsna paks, on see kevadiselt pude ja lõhesid ning lahvandusi täis. Halvemal juhul ei ähvarda kalamehi mitte üksnes jäävangi jäämine,» hoiatas Vomm.

Laupäeval, 3. aprillil päästsid piirivalvurid hõljukiga Peipsi järvel 144 kalameest, kes jää liikumise tõttu tekkinud 100-250 meetri laiuste lahvanduste taha lõksu jäid.

Valdav enamus päästetutest olid pärit Lätist.

Kuigi jääleminek Peipsil on möödunud nädalast keelatud Tartu maavanema korraldusega, ei ole kalamehed seni keelust hoolinud.