Kalapüük
27. aprill 2004, 14:09

Soome lahe põhjakihtides on hapnik otsakorral

Soome lahe süvikute hapnikutase on taas langemas, ilmnes uurimislaev Aranda viimase reisi ajal kogutud andmeist. Veel kuu aja eest oli süvikute hapnikuvarustatus väga hea, teatas Roheline Värav. Laupäeval lõppenud uurimisreisil avastati, et muutuse lahe põhjakihtide hapnikutasemes põhjustas Soome lahte voolanud Läänemere põhjaosa hapnikuvaene süvavesi.

Laupäeval lõppenud uurimisreisil avastati, et muutuse lahe põhjakihtide hapnikutasemes põhjustas Soome lahte voolanud Läänemere põhjaosa hapnikuvaene süvavesi. Hanko neeme lähedal on mere põhjakihtides hapnik juba otsas. Sealsamas mõõdeti ka vee soolasisalduse tõus kahe ühiku võrra.

Kogu Soome lahe soolasisaldus on tõusnud. Kuivõrd sool takistab hapniku jõudmist süvaveekihtidesse, võib peagi oodata hapniku lõppemist Soome lahe kõigis sügavamais osades.

Pinnavee õitsemine on Aranda andmeil tänavu tavapärasest nädala võrra varasem. Ohter õitsemine on pinnavee nitraadid pea täielikult kulutanud, fosfaate leidub pinnavees veel üsna palju. Aranda uurimisreisi lõplikud tulemused avaldatakse sügisel. Soome lahe uurimist jätkatakse väliuuringutega augustis.