Kalapüük
17. juuni 2004, 09:31

Liivi lahes ei saa aasta lõpuni räime püüda

Eile Riigi Teataja lisas ilmunud keskkonnaminister Villu Reiljani määrus keelab tänavuse aasta lõpuni kastmõrraga räimepüügi Liivi lahes. Kuna määrus jõustub kolmandal päeval pärast ilmumist, algab püügikeeld juba homme. Püügikeelu põhjuseks on rannakaluritele Liivi lahel eraldatud 6800-tonnise räimepüügilimiidi lõppemine, ehkki kala meres jagub ja selle poolest võiks paarsada püügiga tegelevat rannakalurit oma kutsetööd jätkata.

Kuna määrus jõustub kolmandal päeval pärast ilmumist, algab püügikeeld juba homme.

Püügikeelu põhjuseks on rannakaluritele Liivi lahel eraldatud 6800-tonnise räimepüügilimiidi lõppemine, ehkki kala meres jagub ja selle poolest võiks paarsada püügiga tegelevat rannakalurit oma kutsetööd jätkata.

Püük nagu olümpia

Pärnumaa keskkonnatee-nistuse kalanduse peaspetsialist Mart Arula ütles, et ehkki kõik kalurid maksid kastmõrra püügiloa eest võrdselt 2000 krooni, jääb nüüd osal neist kalakogus välja püüdmata. Põhjuseks asjaolu, et tänavu kevadel paika pandud korra järgi käis püük «olümpia-süsteemis», s.t igaüks rabab, kuidas jõuab, kuni limiidi lõppemine püügi seisma paneb. Sellise püügiviisi poolt olid Pärnumaa rannakalurid ise.

Eelmisel aastal püüdsid sealtkandi rannakalurid kõvasti üle 10 000 tonni räime, tänavu oli aga ette teada, et püüginumbrid jäävad peaaegu poole väiksemaks. Külmad ilmad ei tekitanud ka räimeuputust, kala saadi ühtlaselt ja vähehaaval, mistõttu kokkuostuhind ei kukkunud alla 1 krooni 60 sendi kilost. Mulluse räimeuputuse ajal tuli kaluril kala loovutada ka 50 sendiga kilost, nii et seekord ei tähendanud poole väiksem püüginumber kalurile varasemast väikse-mat sissetulekut.

«Peame eksportööre kiitma,» ütles kalurite ühingu esimees Arne Taggo.

Kalatööstused mures

Küll aga sunnib seekordne väiksem kalakogus kala-tööstusi nuputama, mida edasi teha. Kajax Fishekspordi juhatuse esimees Oleg Omeltšenko ütles, et mõningane varu on neil kogutud, aga kala lõppemisel tuleb inimesed ilmselt puhkusele saata.

Ka Japsi juht Arved Soovik nentis, et peab töö ümber korraldama, ja ilmselt seisab ees puhkuste aeg.

Taggo selgitas, et ehkki nüüd tuleb keelu tõttu püünis-tel juhtaiad eest ära võtta või kastid maha lasta, kaluritel tööd jagub. Püünised tuleb kaldale tuua, puhastada, kuivatada, korrastada ning tuleva aastani panipaika panna. «Ehkki tavaliselt seda püügiks ei peeta, sest kala juurde ei tule, on seegi suur osa kaluri tööst,» lisas kalurite ühingu esimees.

Andres Mets