Kalapüük
4. august 2004, 21:12

Keskkonnakaitseinspektorid tabasid Saaremaal vähikokkuostja

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo inspektorid tabasid 4. augusti hommikul Soome kodaniku, kelle autost leiti 248 ebaseaduslikult kokku ostetud suurt jõevähki. Jõevähi püüki loetakse harrastuslikuks kalapüügiks ning harrastusliku püügi puhul on kala, see tähendab ka vähkide ostmine ja müük keelatud.

Jõevähi püüki loetakse harrastuslikuks kalapüügiks ning harrastusliku püügi puhul on kala, see tähendab ka vähkide ostmine ja müük keelatud. Samuti on keelatud transportida kala ja vähki, mille päritolu ei ole tõendatav.

Varasema uurimistöö ja eelinfo põhjal oli inspektoritel kahtlus, et kodanik Oiva P. tegeleb Saaremaal vähkide kokkuostmisega. Juba enne vähipüügihooaja algust ilmusid kohalikus ajalehes kuulutused, milles kutsuti inimesi vähki müüma, pakkudes nende eest soodsat hinda.

Kahtlusaluse autot märgati Saaremaal Võhma külas ja püüti peatada, kuid see põgenes. Tänu politseipatrulli abile, kes Kuressaarde viivad teed blokeeris, õnnestus kahtlustatav tabada. Juhuslikult oli politseipatrulli autos ka Soome politsei vanemkonstaabel, kes oli abiks kinnipeetu ülekuulamisel.

Keskkonnainspektsiooni töötajad koostasid väärteoprotokolli ning vähid võeti asitõendina hoiule. Vähipüügiga tekitatud keskkonnakahju on hindamisel.

Eestis on vähipüügile seatud piirangud, mille kohaselt tohib tänavu vähki püüda vaid augustikuus ja seitmes maakonnas ning selleks peab püüdjal olema vastav luba.