Kalapüük
11. august 2004, 08:14

Haruldasi kalu Peipsi järvest

Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi töötajad ja kalurid, kellega instituudi töötajad andmete saamiseks koostööd teevad, on viimasel ajal leidnud Peipsi järvest haruldasi kalu. Juuli lõpupäevil püüti mõrdadega Peipsi põhjaosast (Narva jõe väljavoolukoha lähedalt kaks valgeamuuri. Ühe pikkus oli 106 cm, kaal 18 kg ja see oli kudemiseelses seisundis emane kala ("marja" kaal 2, 74 kg).

Juuli lõpupäevil püüti mõrdadega Peipsi põhjaosast (Narva jõe väljavoolukoha lähedalt kaks valgeamuuri. Ühe pikkus oli 106 cm, kaal 18 kg ja see oli kudemiseelses seisundis emane kala ("marja" kaal 2, 74 kg). Teine kala oli pisut väiksem, 105 cm pikk ja 17,5 kg raske ning on külmutatuna ootamas analüüsimist.

Valgeamuuri looduslik levila on Kaug-Idas, Amuuri, Sungari ja Ussuuri jõgedes Vene piires, Hanka järves ning Hiina põhjapoolsemates jõgedes. Seda kalaliiki on asustatud paljudesse maadesse ja ta on maailma üks olulisemaid kalakasvatuse objekte. Liiki on asustatud ka Lätisse ja Eestisse. Meie vetes sigimine on mõeldav vaid erakordselt soojadel suvedel ja kudemiskohana tuleks kõne alla ehk vaid Narva jõgi, kuna see liik vajab sigimiseks kiirevoolulisi jõgesid. Siiski, pole andmeid, et see liik oleks meil või naaberaladel edukalt järglasi andnud looduslikes tingimustes.

Eestis on seda liiki looduslikest veekogudest püütud vaid korra, 19. juunil 2001 Võrtsjärvest, see kala oli samasuur kui Peipsit püütud kalad.

Viimastel aastatel on Peipsi järves katastroofiliselt vähenenud rääbise arvukus. Sel aastal on instituudi katsetraalimistel saadud üksikuid ülisuuri isendeid (palju suuremaid, kui seni Peipsist saadud on * isegi üle 100 g raskuseid). Seni on selle liigi maksimumkaaluks Peipsi järves peetud 100 g.

Veel üks kalaharuldus, meie looduslik liik säga, näib olevat viimaste aastate soojade suvedega edukamalt siginud kui varem ja tema arvukus on suurenenud. Täpsemaid andmeid on siiski vähe, kuna kaitsealuse liigina on säga püük keelatud.

Täiendav info: Väino Vaino, TÜ Eesti Mereinstituudi ihtüoloog, 50 601 58