Kalapüük
26. august 2004, 10:40

Võrtsjärve kalur tõmbas välja suure harulduse

Eile leidis Võrtsjärve kalur Aivar Kärp oma mõrrast hiiglasliku valgeamuuri, kes nii pikkuselt kui kaalult ületab enam kui kolme aasta eest Valma alt püütud liigikaaslast. Kalbuse külas Arumetsa talus elav Aivar Kärp ütles, et hiidkala ujus tema mõrda umbes 400 meetri kaugusel Väluste oja suudmest. «Täpselt 20 kilo raske ja 115 sentimeetrit pikk,» tutvustas Kärp oma saagi mõõtmeid.

Kalbuse külas Arumetsa talus elav Aivar Kärp ütles, et hiidkala ujus tema mõrda umbes 400 meetri kaugusel Väluste oja suudmest.

«Täpselt 20 kilo raske ja 115 sentimeetrit pikk,» tutvustas Kärp oma saagi mõõtmeid. 2001. aasta 19. juunil vendade Ain ja Guido Tirka mõrda jäänud valgeamuur kaalus 17 kilogrammi ja oli veidi üle meetri pikk.

Haruldast kala vaatama tulnud Viljandimaa keskkonnateenistuse kalandusspetsialist Alo Laas kinnitas, et tegemist on haruldase valgeamuuriga ja see on suurim Võrtsjärvest püütud kala.

«Valgeamuurid toodi kunagi Narva veehoidlasse, et nad seal vohavat taimestikku hävitaksid,» selgitas Laas, mil moel võis kala Võrtsjärve sattuda.

Lisaks mõõtmisele võttis kalandusspetsialist valgeamuurilt soomuseid, mis on 3,5—4 sentimeetrit laiad.

Lõi vee vahule

Aivar Kärp oli eile hommikul mõrdu läbi vaatama sõitnud koos poeg Algoga. Kalur jutustas, et amuur, keda ta algul oli suureks karpkalaks pidanud, viskles mõrras nii jõuliselt, et vesi oli valges vahus.

«Väga visa hingega kala oli, paadis möllas edasi.»

Hiiglane oli rabelemisega ennast ka mõnevõrra vigastanud.

«Võrk ei oleks teda kinni pidanud, aga mõrralina on tugev,» ütles Kärp. Tema sõnul võib sõrme julgelt valgeamuurile suhu pista, sest erinevalt röövkaladest pole sel teravaid hambanaaskleid.

Haruldase hiiglase tahab mees mõnele toitlustusasutusele maha müüa, kuid osa kalast läheb oma kööki. «Minu kogemused ütlevad, et mida suurem kala, seda parem liha,» lükkas kümme aastat kalameheametit pidanud mees ümber väite, nagu oleks sellised hiiglased tuima lihaga.

Eile pärastlõunal sõitis Kärp Valmasse jääd tooma, et kala ostja leidmiseni säiliks.

Uus isiklik rekord

Aivar Kärp käib mõrdu kontrollimas kahel korral nädalas, sest kevadest peale on saaki õige napilt tulnud. Eile jagasid mõrdades valgeamuuri saatust paar kilogrammi angerjaid ning paarkümmend kilo latikaid ja hauge.

«Kui värske vesi tuleb, siis kala enam ei liigu,» pidas kogemustega kalur vähese saagi põhjuseks ohtrat suvist vihmavett.

Oma isiklikuks püügirekordiks ütles Kärp seni olevat 12-kilose haugi. Tarvastu kanti jääv järveala on tema väitel saagi ja haruldaste kalade poolest mõnevõrra rikkam kui ülejäänud Võrtsjärv. Umbes kaheksa aasta eest püüdis kalur sealt välja kaks 8—10 kilogrammi kaaluvat säga, kellele ta küll kohe priiuse kinkis.

Samuti on tema püünistesse aeg-ajalt jäänud suuri karpkalu.

Sakala http://sakala.ajaleht.ee/