Kalapüük
23. november 2004, 08:30

Vihula vald asub helikopteriga jõereostust uurima

Vihula valda läbiva Toolse jõe vee valkjasrohelise värvi taga aimavad kohalikud reostust ning on kirjutanud avaliku kirja keskkonnaametnikele ja ASile Aeroc, kelle prügimägi on väidetavalt jõe lähedal. Lähiajal uuritakse kogu jõge helikopteriga. 121 allakirjutanu sõnul on jõest kadunud kalad ja enam pole näha jälgi kobraste tegevusest, vahendab Eesti Päevaleht.

121 allakirjutanu sõnul on jõest kadunud kalad ja enam pole näha jälgi kobraste tegevusest, vahendab Eesti Päevaleht.

Vallavolikogu esimehe Juhan Aare sõnul on jõest kadunud lõhelised ja vähid ning see on selge märk reostusest, mis on kestnud aastaid.

Samas ei saa tema sõnul veel kindlalt öelda, kust reostus pärineb. Lähedal asub lisaks Aerocile ka AS Kunda Nordic Tsement.

«Kuna jõgi asub arvestatavas osas meie territooriumil ning Toolse on Läänemerre voolav jõgi, siis on see rahvusvaheline probleem, mis vajab lahendust,» lisas Aare.

«Lähiajal plaanime uurida kogu jõe pikkust helikopteriga, et näha, kus on reostuspiirkonnad,» kõneles ta.

Jõel asuva kunagi fosforiidiuuringuteks tehtud süvendi – surfi – lähedalt võetud proovide järgi on jõe kiirituse looduslik foon normaalse piiri peal.

Ehk kui looduslik foon Eestis on 100–300, siis surfi juures oli see kuni 400 nanosiivertit tunnis, kuid ka seda loetakse veel normaalseks tulemuseks.

Veest ja mudast võetud proovide tulemused ei ole veel selgunud.