Kalapüük
1. veebruar 2005, 13:15

Peipsi järvel öö veetnud kalamees pääses

Täna hommikul leidis Piirissaare tornivaatleja Peipsi järve jäält lahvanduse taga öö veetnud kalamehe. Esmaspäeva, 31. jaanuari õhtul kell seitse teatas Piirissaare kohalik elanik Kalev Piirissaare radarivaatluspunkti korrapidajale, et hommikul kell kaheksa oli kohalik saare kalur TÕNU (1953) läinud jalgsi kalastama Piirissaare põhjapoolsele kaldale ja pole tagasi jõudnud.

Esmaspäeva, 31. jaanuari õhtul kell seitse teatas Piirissaare

kohalik elanik Kalev Piirissaare radarivaatluspunkti

korrapidajale, et hommikul kell kaheksa oli kohalik saare kalur TÕNU (1953) läinud jalgsi kalastama Piirissaare põhjapoolsele kaldale ja pole tagasi jõudnud.

Kell 19.25 alustas Piirissaare toimkond koos teate edastanud isikuga Tõnu otsinguid. Otsinguid teostati lisaks Varnja ja Mehikoorma piirkonnale ka kogu saare ulatuses, küsitleti kohalikke kalureid, kadunud isiku tuttavaid, kuid tulemusteta. Samuti informeeriti Mehikoorma kordoni poolt isiku kadumisest Vene Föderatsiooni piirivalve Samolva kordonit.

Pimeda saabudes esmaspäeval otsingud peatati ja jätkati täna hommikul.

Teisipäeva hommikul kell 8.15 avastas Piirissaare tornivaatleja, et umbes 500m kaugusel lahvanduse taga on üks isik, kelleks hiljem osutuski öö järvel veetnud Tõnu. Lahvandus oli sellel ajal 100-150m lai.

Kohalikud elanikud aitasid kalamehe paadiga lahvandusest üle ja kell 9.40 teatas mees, et arstiabi ei vaja ning et kohalik velsker on ta üle vaadanud.

Hiljem seletas pääsenud kalamees, et oli kalale minnes ületanud kõigest jääprao, millest oli päeva jooksul tuule tõttu tekkinud nii suur lahvandus, et tal ei olnud seda võimalik omal käel ületada.

Ta oli otsinud ülemineku kohta, kuid seda ei leidnud ning

otsustas öö veeta lahvanduse kõige kitsama koha juures.

Pimedas olevat ta märganud kaht raketti, millest sai aru, et teda otsitakse.

Eile puhus Peipsi järvel kagutuul 4-7m/s, sadas tihedat lund, jää paksus oli 4-5 cm, järv oli täis lahvandusi ja rüsijääd.

Piirivalve annab teada, et Peipsi ja Lämmijärvedele minek on ohtlik.

Piirivalveameti pressijaoskond

6936013

Lisainfo Illar Jõgilt Peipsi piirivalvepiirkonnast 7306533,

51 13 564