Kalapüük
1. veebruar 2005, 20:21

Kalurite tormikahju küündib üle 10 miljoni

Suurtormis töövahenditeta jäänud kalurid loodavad valitsuselt saada rohkem kui kümne miljoni krooni suurust abi, et lõhutud kalasadamad ja paadid enne püügihooaega ära parandada. Oma liikmete tormis hävinud vara kohta eile õhtuks ülevaate saanud Kalurite Liit nentis kokku 11,1 miljoni krooni suurust kahju, millest lõviosa, ligi kaheksa miljonit krooni kandsid Pärnumaa kalurid. Nii näiteks jäi Rannametsas tegutsev OÜ Merikuld jaanuari alguse tormis ja üleujutuses ilma kahes kalapaadist ja pea kõigist sadamarajatistest, mille tõusuvesi minema viis või maatasa lõhkus.

Oma liikmete tormis hävinud vara kohta eile õhtuks ülevaate saanud Kalurite Liit nentis kokku 11,1 miljoni krooni suurust kahju, millest lõviosa, ligi kaheksa miljonit krooni kandsid Pärnumaa kalurid.

Nii näiteks jäi Rannametsas tegutsev OÜ Merikuld jaanuari alguse tormis ja üleujutuses ilma kahes kalapaadist ja pea kõigist sadamarajatistest, mille tõusuvesi minema viis või maatasa lõhkus.

Osaühingu juhi Jaak Aasi sõnul jäi neile alles vaid üks kergemini viga saanud kalapaat, mille saab korda teha.

Aas rääkis, et nende kandis said kõik kalamehed vähemal või rohkemal määral tormist «pihta». «Sai juba rahulikumalt hingata, kuid nüüd tuleb taas otsast alustada, hea, et üks hoonegi püsti jäi,» lisas ta.

Jaak Aas lisas, et neile piisaks praegu sellestki, kui valitsus ütleks selge sõnaga, kas ja kui suures osas ta kahjud hüvitab. «Meil endil pole midagi välja käia, kuid siis võtaks laenu ja saaks vähemalt vee peale minna,» ütles ta.

Pärnumaa kõrval said tormis rohkem kannatada Saaremaa ja Läänemaa. Harjumaa ja Läänemaa piiril asuvas Ristna sadamas uppus aga tormiga kaks väiketraalerit, ühe viskas meri kaldale.

Kalurite Liidu juhatuse esimees Andres Varik rääkis Postimehele, et põhiliselt peksis torm paadid puruks või rikkus meri mootori ja hävitas püügivahendeid.

Juba paar nädalat tagasi saatis Kalurite Liit riigikantseleile, rahandus-, põllumajandus- ja keskkonnaministrile kahjuraha saamiseks abipalve, viidates sotsiaalsele katastroofile.

«Mõnes piirkonnas on kalandussektoris tegemist katastroofiga, sest inimestel on sissetulek kadunud,» sõnas Varik.

Olukorra parandamiseks ootavad kalurid riigilt tagastamatut abi ja soodsamaid laenutingimusi.

Eilseks olid oma tormikahjud kokku löönud ka Kalakasvatajate Liit ja kalatöötlejaid esindav Kalaliit. Kui kalakasvatajate kahju küünib poole miljoni kroonini, siis kalatöötlejatel on see 3,8 miljonit.

Näiteks Lääne-Virumaa kalakasvatuses ujutas meri kalabasseinid üle. Kuni kuus tonni vikerforelli pääses üle vesise karjamaa jõkke ja ujus minema. Omanik hindab kahju 350 000 kroonile.

Tormist ja üleujutusest põhjustatud kahjusid hakkab rahandusministeeriumi juurde loodud asjatundjate komisjon hindama täna. Selle nädala lõpus jõuab see küsimus ka valitsuskabinetti. Alles seejärel selgub, kellele ja kui palju valitsus tormikahjusid hüvitab.