Kalapüük
20. veebruar 2005, 22:07

Kuldkalastajaid oli Pühajärvel üle kolme tuhande

Laupäeval, 19. veebruaril kaheksandat korda toimunud Kuldkala võistlusel ületas kaasalööjate arv tänavu 3000 piiri, nimelt võttis võistluspüügist osa 3164 kalastajat. Ilm soosis üritust – külma oli 2-3 pügalat ja tuul oli üsna nõrk.

Aulikumaks osavõtjaks oli sügisel 100 aastaseks saanud Karl Plutus. Kuldkalastajad väljendasid oma austust sellel moel, et ootasid üheskoos, kuni Eesti vanim kalastaja läheb esimesena järvejääle kalastama. Karl Plutus ületas oma mulluse tulemuse – 6 kiiska - ning püüdis tänavu 8 kala, nii kiisku kui ka ahvenaid.

Viis päeva varem lasti Pühajärve 100 märgistatud ahvenat ja 20 märgistatud kiiska – põhivõistlusel oli võistlejate eesmärgiks püüda kinni märgisega kalu, milledest igaüks andis püüdjale märgisenumbrile vastava auhinna. Kolme võistlustunni jooksul tabati 11 tänavuse märgisega kala (7 ahvenat ja 4 kiiska) ning 1 mulluse märgisega ahven. Et võistluse peaauhindadeks olnud autodele Kia Sportage ja Kia Cerato vastavate märgisenumbritega kalu ei tabatud, loositi reglemendist järgi Kia Cerato välja nende 11 kalastaja vahel, kes olid tabanud teisi tänavuse märgisega kalu.

Loosiõnn soosis tartu meest Ülo Kõrgesaart, kes oli Kuldkalale tulnud esmakordselt ja viibis seal koos tütrega. Just tütre pealekäimisel kalaletulek ette võetigi, sest tüdruk oli üsna veendunud, et just tema isa saab tänavu uue auto omanikuks. Kui see teoks sai, jahmatas sündmus mehe peaaegu kõnevõimetuks ning ta väljendas oma tundmusi kehakeeles tänukummarduste ja -põlvitustega.

Ligi pooled kuldkalastajatest katsusid jõudu ka meeskonnavõistlusel, millele oli üles antud 340 4-liikmelist võistkonda. Tänavu oli võistkondade ülesandeks kätte saada ja tuua mõõtmisele 1 ahven, 1 särg ja 1 kiisk – võitja selgitati suurima kogupikkuse põhjal. Arvesse läks tulemus vaid nendel võistkondadel, kelle saagis oli 3 nimetatud liiki olemas. Mõõtmisele esitasid kalad 63 võistkonda: kolme etteantud kalaliigi suurim kogupikkus (67,5 cm) oli meeskonnal IGLU MÄN ning nemad said auhinnaks Shark Line aerupaadi. Järgnesid võistkonnad VOKA VEOD (65 cm, kajalood) ning AERUPAAT (56,7 cm, kast “Kalastaja” viina).

Esmakordselt viidi läbi koos ajakirjaga “Hea Laps” kuni 14 aastaste (14 k.a.) laste kalastusvõistlus, mis koosnes kalastusalasest testist ja kalapüügist. Tunni aja jooksul tuli valida õiged valikvastused kümnele küsimusele ning püüda võimalikult palju kalu. Võistluseks piirati 100x100 meetrine ala, kuhu laste vanemaid võistluse ajaks ei lubatud. Lastevõistlusest võttis osa 31 võistlejat. Väga tubli tulemusega (43 punkti, 9 õiget vastust ja 34 kala) võitis Valga noormees Kaimar Halliste, kes sai auhinnaks Shark Line kanuu. Teise ja kolmanda koha võitsid vastavalt vennad Hans Teder (26 p) ja Timo Teder (17). “Hea Lapse” aastatellimuse said 10 parimat, kõiki võistelnud lapsi pidas kommidega meeles Fazer.

Lastevõistluse kavatsevad korraldajad kindlasti kavva võtta ka tuleval aastal, täiustada selle reglementi ja hõlbustada (teha märksa odavamaks) osalemistingimusi.

Kuni kalamehed järvel kalu püüdsid, pidasid kabetajad rannas maha kalakabe kiirturniiri, mille eripäraks on, et kabenuppudeks on kalakonservide toosid. Tänavuse Kalakabe Kuninga tiitli võitis Konstantin Selli Nõmme Kalaklubist, noorteklassi võitis ja Kalakabe Printsi tiitli sai Martin Seppam.

Toimus mitmeid teisigi võistlusi ja võistlusmänge: nii näiteks sai pisima kala püüdja hiiumaa kalameestelt auhinnaks kaasalöömise kalatraaleri püügireisil, sotsiaaldemokraadid aga korraldasid viktoriini, mille võitja sai Ivari Padarilt pool siga.

Rida auhindu lihtsalt loositi kuldkalastajate vahel välja: nii näiteks sai kalale tulnud Kaja ootamatult briljantsõrmuse omanikuks, Ira aga võib nüüd suviti ringi sõita motorolleriga.

Palju meeleolukat toimus nii rannas kui ka järvejääl. Rohkelt oli kostümeeritud kalamehi, lehvis firmade, klubide ja seltskondade lippe, jääl podises mullisaun, konutas kalastusmajake jne.

Nagu varematel aastatel nii valitses ka tänavusel rahvapeol, kuhu lisaks kuldkalastajatele oli tulnud ka 2-3000 inimest pöidlahoidjateks või kontserdipublikuks, väga sõbralik, muhe meeleolu.

Vladislav Korzhets

53401162




Tulemused:

3164 osavõtjat, 340 meeskonda

Tabati 11 2005 aasta märgisega kala (7 ahvenat ja 4 kiiska) ja 1 mulluse märgisega kala

Märgisega kalade tabajad:

1. Margus Reimann – kiisk PV 4783, Baltika kinkepakk

2. Meelis Tähtväli – kiisk PV 4764, Stroh´I kinkepakk

3. Silva Raspel – ahven PV 4854, 1000.- EEK

4. Laura Visnapuu – ahven PV 4811, tõukekelk

5. Marko Abram – ahven PV 4624, abu spinningurull

6. Meelis Juhandi – ahven PV 4830, Viking Line reis Soome 2-le

7. Aivar Raudkepp – ahven PV 4835, kalamehe seljakott

8. Ülo Kõrgesaar – ahven PV 4822, “Küti Äri” kinkekaart

9. Aare Pedras – kiisk PV 4767, 1000.- EEK

10. Aivar Leega – kiisk PV 4766, Husqvarna jope ja müts

11. Margus Noorkõiv – ahven PV 4863, 1000.- EEK

12. Siim Kaup – ahven MW 9149 (varasem märgistus)

KIA Cerato loositi 11-ne tänavuse märgisega kala tabaja vahel. Auto sai tartlane Ülo Kõrgesaar.

Meeskonnavõistlusel tõid mõõtmisele 3 liiki kala (ahvena, särje ja kiisa) 63 võistkonda: võitjatel pidi nende kogupikkus olema suurim.

1. IGLU MÄN – 67,5 cm – Shark Line aerupaat

2. VOKA VEOD – 65 cm – kajalood

3. AERUPAAT – 56,7 cm – kast “Kalastaja” viina

Lastevõistlusel osales 31 võistlejat. Võistluse pikkuseks oli 1 tund. Võitja selgitati püütud kalade arvu ja õigete testivastuste liitmisel saadud punktide järgi. Võrdse punktisumma korral andis kõrgema koha suurem tabatud kalade arv.

1. Kaimar Halliste (Valga) – 43 p (34 + 9) – Shark Line kanuu

2. Hans Teder – 26 p – Fladeni kalastuskomplekt

3. Timo Teder – 17 p – Kalamehe seljakott

4. Mihkel Straus – 15 p

5. Reiko Keltjärv – 13 p (4 + 9)

6. Martti Vinter – 13 p (3 + 10)

7. Christer Loob – 12 p (4 + 8)

8. Paul Hendrik Kulla – 12 p (3 + 9)

9. Vahur Veske – 11 (3 + 8)

10. Kristjan Konsap – 11 (2 + 9)

Lastevõistluse 10 paremat said auhinnaks “Hea Lapse” aastatellimuse.

Kalakabe turniiril osales 20 kabetajat.

Täiskasvanute klassis tuli võitjaks ning pälvis Kalakabe Kuninga tiitli Konstantin Selli Nõmme kabeklubist. Noorteklassis pälvis Kalakabe Printsi tiitli Martin Seppam.

Rida auhindu loositi välja kõikide võistlejate vahel. Teemantsõrmuse võitis Kaja Kirpu, motorolleri Ira Sipria.