Kalapüük
30. märts 2005, 09:51

Põllumajandusministeeriumis kohtusid kalandusorganisatsioonide esindajad

Põllumajandusministeeriumis toimus eile (29. 03) kalandusnõukogu istung, kus nõukogu liikmetele tutvustati 2006. aastaks kavandatavaid riiklikke toetusi ja kutselise kalapüügi korralduse uut süsteemi.

Põllumajandusministeerium plaanib 2006.aasta riigieelarvest küsida vahendeid kalandussektori arenguks. Kavandatava rahasumma suuruseks on kokku rohkem kui 30 miljonit krooni, mille eest oleks võimalik maksta muuhulgas intressi- ja kindlustustoetust, nõuande- ja praktikatoetust ning kompenseerida kütuseaktsiisi.

Kalapüügiseaduse muudatusest tulenevalt on Põllumajandusministeerium ettevalmistamas uut kutselise kalapüügi korraldust, mille kohaselt jaotataks Eesti viieks piirkonnaks, kus hakatakse väljastama kutselise kalapüügi lube ja pidama püügiandmete arvestust. Viis piirkonda oleks Põhja-Eesti, Ida-Eesti, Lõuna-Eesti, Pärnumaa ja Lääne-Eesti, keskustega vastavalt Tallinnas, Jõgeval, Viljandis, Pärnus ja Kuressaares.

Kutselise kalapüügiloa taotlusi peavad piirkondlikud keskused vastu võtma hakkama alates 1.septembrist kuni 1.detsembrini 2005, väljastama hakatakse lube alates 1.jaanuarist 2006.

Töö on kavas korraldada selliselt, et taotluste vastuvõtt ja lubade väljastamine oleks võimalik igas maakonnas ning vajadusel ka posti teel.

Kalandusnõukogule anti ülevaade ka Euroopa Kalandusfondi (EKF) Riikliku Arengukava valmimise protsessist. Arengukava koostamiseks tellitakse kuni kümme erinevat uuringut, milles selgitatakse välja kalanduse investeeringuvajadus, info ja teabevajadus, majanduslik ja sotsiaalne olukord kalandusega seotud rannapiirkondades, kalanduse mõju keskkonnale, tööhõive kalandussektoris, tarbijate nõudlus ja eelistus kodumaiste kalatööstuste toodete järele ja muud sektori jaoks olulised küsimused.

EKF Riiklik Arengukava, mis peaks hõlmama kõiki ühtse kalanduspoliitika eesmärke, tuleb vastu võtta hiljemalt 2006.aasta veebruaris. Seejärel esitatakse kava Euroopa Komisjonile heakskiidu saamiseks. Vastuvõetud arengukava alusel töötab liikmesriik 2006.aasta kevadel välja tegevuskava aastateks 2007 – 2013. Tegevuskava peab hõlmama ühtse kalanduspoliitika ning muude ühispoliitikate strateegiat, prioriteete ja konkreetseid eesmärke.

Veel tutvustati kalandusnõukogu liikmetele RAK meedet uute turgude leidmiseks, mille raames toetatakse kalatoodete tarbimise reklaamikampaaniate korraldamist, tarbija- ja turu-uuringute läbi viimine ning messidel ja näitustel osalemist. Kuni 10.aprillini on nõukogu liikmetel aega anda tagasisidet toetuse kasutamise kavale.

Seni paaril korral aastas koos käinud kalandusnõukogu liikmed leidsid, et kohtumised peaksid edaspidi toimuma sagedamini ja leppisid kokku, et järgmine kokkusaamine kalandusorganisatsioonide esindajatega on aprilli lõpus.

Iiris Saluri

Põllumajandusministeerium