Kalapüük
30. märts 2005, 10:18

Kalamehed ei taha püügiõiguse eest maksta

Enamik kalamehi, keda piirivalve kalapüügiseaduse rikkumise eest karistab, pole riigile kalapüügiõiguse eest lõivu tasunud, kirjutab Põhjarannik.

«Eks ikka loodetakse, et kalamehi on järvel palju ning vahelejäämise võimalus seepärast imeväike. Kuid elu näitab, et vahele jäädakse,» sõnas Alajõe piirivalvekordoni ülem Juhan Voist.

Tema sõnul tuleb kalapüügiõiguse lunastamise eest tasuda panka ning sealt väljastatud pangadokument tõendab kalapüügiõiguse olemasolu.

Nädalane püügiõigus maksab 25, pooleaastane 120 ning aastane 180 krooni.

Möödunud nädalal koostas Alajõe piirivalve protokolli kolmele püügiõiguseta kalamehele. Kahele mehele on trahv juba määratud – üks peab maksma 120, teine 720 krooni.

Kolmas kalapüügiseaduse rikkuja osutus aga ka välismaalaste seaduse rikkujaks, sest tal puudusid kehtiv isikut tõendav dokument ning ka kehtiv elamisluba.

Mehe küsitlemisel selgus, et tegelikult on ta võimude silmis Venemaale kolinud ning saanud selleks ka Eesti riigilt ümberasumiseks toetust. Rikkuja anti üle kodakondsus- ja migratsiooniametile.

Voisti sõnul on teiseks kalapüügieeskirja rikkumiseks tähistamata ja loata võrkude kasutamine Peipsil.

«See on täitsa igapäevane, et nii meie mehed kui ka keskkonnainspektsiooni töötajad neid võrke välja võtavad. Aga kuna need Hiina võrgud on nii odavad, siis ostetakse uued ja pannakse jälle sisse,» rääkis ta.