Kalapüük
28. aprill 2005, 13:11

Pärnumaa kalurid ei pääse merele

Kalureile põhitulu toova räimepüügi hooaeg on käes, kuid paadid ei pääse jaanuaritormiga muda täis aetud sadamaist merele. Selline olukord paneb mehed kurja vanduma, sest riigi abiraha kanali süvendamiseks enam aega oodata ei ole. Häädemeeste valla Jaagupi sadama sõidukanal on nii umbes, et sealt võib kuiva jalaga üle hüpata.

Selline olukord paneb mehed kurja vanduma, sest riigi abiraha kanali süvendamiseks enam aega oodata ei ole.

Häädemeeste valla Jaagupi sadama sõidukanal on nii umbes, et sealt võib kuiva jalaga üle hüpata. Vald on esitanud riigilt abi saamiseks taotluspaberid, kuid loodus inimese järele ei oota.

«Merele tuleks minna kohe, kui jää läinud. Räimepüügiaeg on jaanipäevaks lõppenud. Selle poolteise-kahe kevadkuuga saame kogu aasta põhiteenistuse. Mida varem püüdma lähed, seda kallimalt saad müüa,» tähendas kalur Arvo Talts.

Audru valla majandusnõunik Siim Suursild lausus, et kalurite praegune olukord on totter. Riik leidis suure otsimise peale lõpuks võimaluse toetada regionaalselt tähtsaid sadamaid, millel on kohaliku omavalitsuse osalus, ja nii Lindi kui Liu sadamas on see olemas.

Abi saamise tingimusena ei tohi aga vajalikke töid, nagu süvendamine, milleks raha küsitakse, enne vastava komisjoni otsust teha. Toetusraha jõuab valdadeni ilmselt mai lõpus või juunis, kuid seks ajaks on põhiline püügiaeg juba mööda saamas.

Audru piirkonnas elatub kalapüügist kolmveerandsada kutselist kalurit, koos abiliste ja pereliikmetega küündib see arv poole tuhande hingeni.

Majandusnõuniku sõnutsi tunnistanud siseministeeriumi ametnikud, et unustasid taotluse tingimusi paika pannes, et ühes vallas võib olla mitu sadamat, mistõttu tuleb nüüd vallal abiraha, mille maksimumsumma on 350.000 krooni, Lindi ja Liu sadama vahel ära jagada.

Tegelikke kahjusid see nii või teisiti ei kata.

Põllumajandusministeeriumi pressiametnik Iiris Saluri kinnitas, et suure kaalumise peale on riik lõpuks saatnud Euroopa Komisjonile palve, et too lubaks Eestil erandkorras tormikahjude tõttu kalandussektorit toetada (ELi seaduste kohaselt seda ilma loata teha ei või – toim.).

Vastus aga võib Brüsselist tulla alles poole aasta pärast, mistõttu kaalutudki palve esitamise otstarbekust nii kaua.