Kalapüük
9. mai 2005, 22:51

Räimepüük läks lahti

Lindi ranna Aarne Mangu kaluribrigaad nõudis eile selle kevade esimese kopsaka räimesaagi, veereni täis kakuamipaadiga Japsi kai alla tüürinud meeste kinnitusel on kala ilus. “Jääräime, seda suurt, on lastis siiski vähevõitu,” tõdes paatkonna vanem Mangu. Põhjenduseks seletas mees, et jääminek jäi hilise peale ja vesi on veel liialt jäine.

“Jääräime, seda suurt, on lastis siiski vähevõitu,” tõdes paatkonna vanem Mangu. Põhjenduseks seletas mees, et jääminek jäi hilise peale ja vesi on veel liialt jäine. “Ahvenad alles marja täis, mis näitab, et meri on neilegi kudemiseks külm,” tõdes ta.

Kala teab, millal tulla

Mangu ütles, et kastmõrrad said püügikohta nädalapäevad tagasi ja nädalaga on nad kogunud räime ligi neli tonni, ent kui 9. mai käes, on mõrrad saagist lookas.

“Aastakümneid on ju nii olnud, et kui teised võidupäeva tähistasid, popsutas kalur merele,” rääkis Mangu.

Mangu märkis, et räime kokkuostjaist puudust ei ole ja saagi saab see, kes rohkem maksab. Müüa räime 50 sendiga kilost nagu tunamullu juhtus või 1.60ga nagu mullune keskmine kujunes, alandab kalureid, sest kokkuostja müüb räime äridele mitu korda kõrgema hinnaga.

“Poodki paneb oma protsendi juurde ja pole siis ime, et letile jõuab räim, silmad punased peas, juba kümme krooni kilo,” taunis kalur.

Ükski seadus ent ei keela füüsilisest isikust kalureile kalamüüki, eilegi hommikul tervitas kalapaate Japsi külmhoone kaipealsel paarkümmend inimest.

Ämber kaalu eest

Mangu paatkonna meestel Jaan Lahel, Ivar Toomsalul ja Ants Rannal oli randumise järel tükk tegemist ostjate soovide täitmisega. Müük sadamas käib õkva paadist ning ämber-mõõdus.

“Kaks kilo, arvan, et just nii siin on,” muheles Toomsalu räimi ämbrist vanema naise ulatatud kilekotti valades. Peale aitähi ulatas naine kalurile kümnekroonise, sest sadamas maksis värske räim eile viis krooni kilo.

“Enam kui poole võrra odavamalt kui poest, pealegi on kala värske,” tõdes oma ostujärge oodanud Kalju Seimann. “Suur kokkuhoid, kui peab elama vaid pensionist.”

Pensionär Jaak Sastok uuris kalureilt, kas nad hommegi merele lähevad. “Mul pole täna ämbrit kaasas, tulin vaid uurima, kas räime juba tuleb,” seletas ta ja sai vastuse, et seda näeb homme.

“Kas mõrda on vaja tühjendada homme või ülehomme, me ju ette ei tea,” selgitas Lahe. “Vaatama ehk läheme, ent väikest kogust kala pole mõtet veest välja tõmmata.”

Limiit piirab püüki

Kui varasematel aastatel käis kalapüük Liivi lahel põhimõttel “kes ees, see mees”, kuniks lahele kehtestatud püügikvoot täis, siis mullusest alates kehtib piirang püügivahendi suhtes.

Kastmõrra kohta on limiit Pärnumaa kutseliste kalurite ühingu kalurite puhul 38 tonni. Mangu brigaadil on ostetud püügiluba seitsmele kastmõrrale, seega on neil voli merest välja tuua 266 tonni räime. Eile andis paatkond Japsile üle üheksa tonni räime.

Pärnumaa keskkonnateenistuse kalandusspetsialisti Mart Arula teatel on Pärnumaa kalureil Liivi lahes kasutada 175 kastmõrda ja nende jaotus brigaaditi väga erinev. “Kel kasutada kastmõrd mehe kohta, kel mõrd kahe mehe peale,” selgitas Arula.