Kalapüük
9. mai 2005, 22:54

Kevad toob hulgaliselt kalapüügirikkumisi

Keskkonnainspektsioon registreeris aprillikuus 353 kalapüügieeskirjade rikkumist, õigusrikkujatele määrati trahve kokku 101 340 krooni. Keskkonnale tekitatud kahjusummaks hinnati 29 367 krooni. Harrastuspüüdjate puhul olid peamisteks õigusrikkumisteks püük ilma kalapüügiõigust tõendava dokumendita ja püük keelatud ajal, see tähendab ei peetud kinni kalade kudeajaks kehtestatud püügikeelust.

Harrastuspüüdjate puhul olid peamisteks õigusrikkumisteks püük ilma kalapüügiõigust tõendava dokumendita ja püük keelatud ajal, see tähendab ei peetud kinni kalade kudeajaks kehtestatud püügikeelust.

Paljudel juhtudel kalastati keelatud kohas, näiteks paisude, tammide ja jugade ees allavoolu kuni 100 m ja ülesvoolu 50 m ulatuses. Samuti kasutati kalapüügil keelatud püügivahendeid.

Kutseliste kalurite puhul täheldati enam rikkumisi kalapüügipäeviku täitmisel ja püügivahendite tähistamisel. Esines ka püügivahendite lubatud arvu ületamist.

Tänavu aprillis registreeritud kalapüügirikkumiste arv on siiski väiksem kui möödunud aasta samal perioodil, kui inspektsioon registreeris 504 õigusrikkumist ning keskkonnale tekitatud kahju ulatus 45 737 kroonini.

Rikkumiste arvu on vähendanud ebasoodsad ilmastikuolud: hilise jäämineku tõttu algas tänavune kalapüügihooaeg alles aprillikuu keskel ning ka hilisemad suhteliselt jahedad ilmad ei olnud kalapüügiks kõige soodsamad.

Meeldetuletuseks mõnede enamlevinud kalaliikide püügikeeluajad:

Haugipüük on siseveekogudel keelatud 10. maini ning Peipsi ja Pihkva järvel 15. maini. Merel ei tohtinud haugi püüda kuni 30. aprillini.

Latikapüügikeeld kehtib 1. maist 20. juunini. Erandiks on Peipsi ja Pihkva järv, kus latikat ei tohi püüda 15. maist 15. juunini, välja arvatud lihtkäsiõngega.

Vimmapüük suurematel jõgedel on keelatud 10. maist 20. juunini. Lestapüügikeeld kehtib kuni 15. juunini.