Kalapüük
23. mai 2005, 16:11

Inspektorid kaitsevad Värska lahes kudevat latikat

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa osakonna inspektorid peavad viiendat päeva Värska lahel valvet, et takistada lahte kudema tulnud latika väljapüüki. Tartumaa osakonna juhataja Peeter Karja sõnade kohaselt täidab inspektorite kohalolek eelkõige preventiivset eesmärki. "Inspektorid valvavad, latikas saab rahulikult kudeda ja röövpüüdjad on sunnitud seda kaldalt vaatama," ütles Karja.

Tartumaa osakonna juhataja Peeter Karja sõnade kohaselt täidab inspektorite kohalolek eelkõige preventiivset eesmärki. "Inspektorid valvavad, latikas saab rahulikult kudeda ja röövpüüdjad on sunnitud seda kaldalt vaatama," ütles Karja.

Üldiselt on aktsioon kulgenud rahulikult, suuremad probleemid tekkisid laupäeva hommikul kohalikust elanikust noodatõmbajaga, kes inspektoreid ähvardama kippus. Röövpüüdjale määrati rahatrahv.

Enamasti on tulnud ohjeldada kohalikke kalastajaid. Samas pidasid inspektorid kinni ka ühe västraga varustatud Läti pensionäri, kellele määrati samuti rahatrahv.

Lahel toimuvate kontrollreidide käigus on püügilt eemaldatud kokku 57 selguseta kuuluvusega nakkevõrku.

Inspektorid jätkavad tugevdatud kontrolli Värska lahel seni, kuni latika kudeaeg kestab.

Kalapüügieeskirjade kohaselt on latikapüük keelatud 20. juunini. Peipsi ja Pihkva järvel ei tohi latikat püüda kuni 15. juunini, välja arvatud lihtkäsiõngega.

Keskkonnainspektsioon teeb praegu tugevdatud kontrolli ka teistel kala kudealadel, nii siseveekogudel kui merel.