Kalapüük
11. veebruar 2006, 19:54

Merepõhja kattev õlireostus ohustab kalu ja põhjaloomi

Keskkonnaministeerium tellis Tallinna Tehnikaülikooli spetsialistidelt eksperthinnangu, et teada saada, kuidas jää alla vajunud õli võib praegustes ilmaoludes vee-elustikku mõjutada ning kui suur on selle oht keskkonnale, kirjutab Eesti Päevaleht. «Meil on vaja teada saada, kuidas nafta vees käitub: kas see vajub põhja, jääb hõljuma või laguneb? Tahame teada, kuidas muutuvad selle füüsikalis-keemilised omadused,» ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Olav Etverk. Kui spetsialistid leiavad, et praegu vee all olev saast kujutab veekeskkonnale tõsist ohtu, tuleb Etvergi sõnul hakata seda kohe merest välja korjama, praeguste jääolude tõttu oleks see aga väga keeruline.

«Meil on vaja teada saada, kuidas nafta vees käitub: kas see vajub põhja, jääb hõljuma või laguneb? Tahame teada, kuidas muutuvad selle füüsikalis-keemilised omadused,» ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Olav Etverk.

Kui spetsialistid leiavad, et praegu vee all olev saast kujutab veekeskkonnale tõsist ohtu, tuleb Etvergi sõnul hakata seda kohe merest välja korjama, praeguste jääolude tõttu oleks see aga väga keeruline.

TTÜ meresüsteemide instituudi direktor Jüri Elken kinnitas, et vee all olev õli kujutab endast väga olulist keskkonnaohtu ning mõjub vee-elustikule rängalt.

«Kõik põhjaloomad saavad kahjustada, samuti mitmeaastased põhjataimed ning läbi toiduahela ka kalad ja linnud,» ütles Elken.