Kalapüük
17. veebruar 2006, 19:41

Kariibi merest leiti uusi mereelustiku vorme

Teadlased avastasid Kariibi meres laiaulatusliku uue merekoosluse. Puerto Ricost 250 kilomeetri kaugusel kagus Hollandi Antillide lähedal asuv veealune, maailma suuruselt kolmas atoll Saba Bank paljastas enneolematul hulgal uusi looma- ja taimeliike. Kui varasemal ajal oletasid teadlased, et seal leidub ainult merevetikate kolooniaid, siis nüüd avanes hoopis teine pilt.

Puerto Ricost 250 kilomeetri kaugusel kagus Hollandi Antillide lähedal asuv veealune, maailma suuruselt kolmas atoll Saba Bank paljastas enneolematul hulgal uusi looma- ja taimeliike.

Kui varasemal ajal oletasid teadlased, et seal leidub ainult merevetikate kolooniaid, siis nüüd avanes hoopis teine pilt.

Teadlaste valik oli langenud Saba Banki atollile, kuna sealt loodeti leida siiani uurimata mereelustiku vorme.

Sukeldumiste ajal loendasid uurijad kokku rohkem kui 200 kalaliiki, kellest 150 liiki olid seni uurimata.

Leiti ka kaks uut mudila liiki, kellel oli lisaks tavalistele uimedele veel ka kõhualune uim.

«Uurisime käsnloomi ja pärast nende kanalite avamist leidsime sealt mitme väikse kalaliigi elupaiga,» ütles üks ekspeditsioonil osalenud teadlane.

Tema sõnul on leid üsna tähelepanuväärne, kuna see ei sarnane mitte ühegi varasema leiuga. Lisaks kaladele oli korallil ka 12 seniuurimata vetikaliiki.

Smithsoniani instituudi merebotaanik Mark Litteri sõnul on Saba Banki atoll maailma kõige rikkalikum merevetikate asupaik.

Merevetikad moodustavad korallriffide toitumisahela aluspõhja, olles sealsete organismide põhitoiduks.

«Pannes üldpildi kõikidest leidudest kokku, siis uued kalaliigid ja tosinkond uut vetikaliiki viitavad sellele, et leidsime midagi uut,» selgitasid teadlased.

Jaanuari esimesel poolel toimunud uuringutes osales 12 teadlast, ekspeditsiooni toetasid Hollandi Antillide valitsus ja USA Smithsoni instituudi loodusloomuuseum ja ka kohalikud kalurid.

Korallrahul mitmekülgse mereelustiku avastanud teadlased loodavad, et Rahvusvaheline Merendusorganisatsioon (IMO) kannab nimetatud ala kaitsealuste piirkondade nimekirja.

Seda unikaalset piirkonda on vaja kaitsta sellepärast, et lähedal asub St. Eustatiuse saare naftasadam ja piirkonnas on üsna tihe laevaliiklus.

Suured naftatankerid pole huvitatud sadamamaksu tasumisest ja jäävad seetõttu ankrusse korallrahu lähedal, põhjustades nii looduskeskkonnale suurt kahju.

«Supertankerite ankrud on sama suured kui kontorihooned ning on selle tõttu korallidele äärmiselt ohtlikud,» selgitasid teadlased.