Kalapüük
4. aprill 2006, 11:23

Õlireostus püsib Põhja-Eesti ranna lähedal

Tänaseks Põhja-Eesti vetes olev reostus randa jõudnud ei ole. Nädalavahetusel ja esmaspäeval ei püütud ühtki lindu Nigula turvakodusse toimetamiseks. Täna, 3.

Täna, 3. aprillil, viis Tallinna linnuklubi Kakumäelt Muugani läbi vaatluse ning nägi piirkonnas umbes 7700 lindu, kellest õliga määrdunud oli 16. Määrdunud linde kinni ei püütud. Riiklik looduskaitsekeskus jätkab regulaarseid vaatlusi õliga määrdunud merelindude avastamiseks ja loendamiseks.

Eilse, 2. aprilli, seirelennu käigus nägi piirivalvemeeskond õlist jääd Pakri lahes Paldiski ümbruses, samuti Lohusalu lahes. Kõige rohkem leiti määrdunud jääd Pirita jõe suudme ümbruses Miiduranna sadamani. Reostuse koguse suurenemist või kaldale jõudmist piirivalve seirelennu meeskond ei täheldanud.

Ilmastikuolude paranedes on piirivalvel plaanis teostada reostuspiirkonnas seirelend ka lidarsüsteemiga. Lennu eesmärk on kaardistada reostunud alad ning selgitada välja nähtava reostuse ligikaudne kogus ja tüüp.

Kopli sadamas viibiv piirivalvelaev Kati on valmis alustama reostustõrjetöid ilmastikuolude paranedes. Praegu valitsevate jääoludega töid alustada ei saa, kuna laeval puudub võimekus teostada reostustõrjet talvistest tingimustes.

Nädalavahetusel kontrollisid keskkonnainspektsiooni Harjumaa osakonna inspektorid Eru, Ihasalu, Hara ja Kaberneeme lahe rannikut ning tegid kindlaks, et ranna äär on kaetud püsijääga ja reostus ei ole rannale jõudnud.

Kriisireguleerimismeeskonna teavitusgrupp

gsm 52 92 577

http://www.kriis.ee