Kalapüük
10. aprill 2006, 06:59

Õngitseja püüdis sikuskaga jääaugust 9,8 kg haugi

Neljapäeval Peipsil sikuskaga kala püüdmas käinud Mustla elanik Rünno Veevo tõmbas järvesügavusest välja haugi, mis oli veidi alla kümne kilo raskune ja umbes meetri pikkune. Mustla mehed Kalju Kiin ja Rünno Veevo läksid neljapäeva hommikul Nina küla juures tõukekelkudega Peipsi jääle ahvenaid püüdma. Veevo sõnul oli saak sel päeval kehv olnud: vaid kolm ahvenat ja üks tint.

Mustla mehed Kalju Kiin ja Rünno Veevo läksid neljapäeva hommikul Nina küla juures tõukekelkudega Peipsi jääle ahvenaid püüdma. Veevo sõnul oli saak sel päeval kehv olnud: vaid kolm ahvenat ja üks tint. Õhtupoolikul tagasi tulles proovisid õngitsejad mitmest vanast august õnne ja ühest sellisest hiigelkala lanti haaraski.

«Kui nägin august haugi pead, siis lausa ehmatasin,» rääkis Veevo. Mees on kindel, et kui tal poleks kaaslast olnud, ei oleks ta kala kätte saanudki. Kalju Kiin tõi konksu ja haakis selle purika lõpuste taha.

«Jääauk oli õnneks vana ja suuremaks sulanud, aga siiski tõmbasime haugi lausa jõuga sellest läbi,» selgitas kalamees.

Tuura jää raiumiseks meestel polnud, puuriga saab jäässe teha aga 10—13-sentimeetrise läbimõõduga augu.

Veevo peab omajagu imeks seda, et 0,32-millimeetrine Saksa tamiil 9,8 kilogrammi kaaluvat ja jää all rabelevat haugi kinni pidas ega katkenud. Selle testitud kandejõud on 7,7 kilogrammi.

Mehe jutu järgi on väiksemadki kalad sageli koos landiga minema ujunud. Kala kindlalt kinni haakinud kahe konksuga vasklant on Kalju Kiini valmistatud.

Konks oli kalal läbi moka tunginud ja seetõttu oli vee-elukat lihtsam kätte saada.

«Kui konks oleks talle näiteks kõhu alla kinni jäänud, poleks teda välja tuua saanud,» arvas marja täis haugi uudistama tulnud kalamees Ivar Palutaja.

Veevo teada on välja püütud ka suuremaid kalu, kuid kunagi pole sellist kätte saadud sikuskaga jääaugust. Mehele endalegi oli see rekordkala.

Eile ei osanud Rünno Veevo arvata, mida haugiga edasi teha, sest niisuguse hiiglase liha on üldjuhul puine. Ivar Palutaja soovitas seda koos seapekiga läbi hakklihamasina ajada ja siis kotletiks teha.

Rekordhaugi pea kavatseb Veevo ära kuivatada, et oma trofeed edaspidi sõpradele näidata.

Mustla mehed olid Peipsil õngitsemas sel hooajal teist korda. Nende sõnul käib seal praegu hoogne püük ja palju on Lätist tulnud õngitsejaid.

HAUG

Pikkus 98 cm,

sabauimega umbes 108 cm.

Kaal 9,8 kg.