Kalapüük
19. mai 2006, 07:32

Võrtsjärv on ohus

Võrtsjärve tase on ohtlikult alanenud ning järgneval talvel on karta ökoloogilist katastroofi järves, teatas limnoloogiakeskus. Seetõttu korraldab maaülikooli limnoloogiakeskus 18. -19.

Seetõttu korraldab maaülikooli limnoloogiakeskus 18.-19. mail Pühajärvel rahvusvahelise seminari, mille peateema on kliimamuutuste mõju järvedele, sealhulgas Võrtsjärvele, mille veetase on praegugi erakordselt madal.

"Kuigi Võrtsjärv on üle elanud veelgi madalamaid kevadisi veetasemeid, näiteks 1996. aasta kevadel, on tegemist ohuolukorraga," ütles limnoloogiakeskuse teadur Lea Tuvikene. Keskuse andmeil hakkas järves alanema möödunud aasta mai lõpus ja vältas märtsi lõpuni. Ka suurvett tänavu peaaegu ei olnudki.

"Kuiva suve ja sügise korral alaneb veetase veelgi ja kui mitte juba suvel, siis järgneval talvel on karta ökoloogilist katastroofi järves," ütles Tuvikene.

Kalurid ja järveäärsed elanikud on mures ning saatsid 24. aprillil 27 riigiasutusele, omavalitsusele ja erakonnale kirja, milles märgivad, et riik ei ole piisavalt hoolitsenud oma suurima sisejärve seisundi ja majandamise eest.

Seminaril esitatavad ettekanded käsitlevad Võrtsjärve ökoloogilist seisundit (Tiina Nõges), veetaseme reguleerimise hüdroloogilisi aspekte (Arvo Järvet) ja sotsiaalseid mõjusid (Jaan Leetsar), kaasaegsete kliimamuutuste mõju järvede hüdroloogiale ja ökoloogiale (Peeter Nõges), toiteainete koormust (Horst Behrendt) ning Võrtsjärve kaitsekorralduskava (Merit Otsus ja Arvo Tuvikene). Õhtul toimub Võrtsjärve kaldal limnoloogiakeskuses kokkuvõtlik arutelu.

Seminari teisel päeval räägivad projektipartnerid Soomest, Taanist, Saksamaalt, Inglismaalt ja Ungarist sellest, kuidas mõjutavad kliimamuutused veekogusid mujal Euroopas. Seminaril osalevad teadlased ja õppurid ülikoolidest, kalurid ja ettevõtjad, keskkonnateenistuste spetsialistid, põllumajandusministeeriumi esindaja jt.