Kalapüük
14. juuni 2006, 17:24

Soome kalades on Tšernobõlist pärit tseesiumi

Soome järvedes elavates kalades on endiselt kohati märkimisväärses koguses Tšernobõli tuumaelektrijaama katastroofist pärit radioaktiivset tseesiumi, kirjutab Helsingin Sanomat. Haugide ja suuremate ahvenate tseesiumisisaldus on halvimal juhul tuhandeid bekrelle kilo kohta. Euroopa Komisjon soovib, et ELi territooriumil müüdava loodusest saadavate toiduainete maksimaalseks tseesiumisisalduseks oleks maksimaalselt 600 bekrelli kilo kohta.

Haugide ja suuremate ahvenate tseesiumisisaldus on halvimal juhul tuhandeid bekrelle kilo kohta.

Euroopa Komisjon soovib, et ELi territooriumil müüdava loodusest saadavate toiduainete maksimaalseks tseesiumisisalduseks oleks maksimaalselt 600 bekrelli kilo kohta.

Tseesiumi sisaldus on erinev ka neis piirkondades, mille katastroofijärgne radioaktiivne saastatus oli sarnane. Seda põhjustavad muu hulgas järvede seisund ja vee voolukiirus.

Soomlaste aastane kiirgusdoos on ligikaudu neli millisiivertit, toidus oleva tseesiumi kaudu saadav kiirgusdoos on 0,01 millisiivertit.

Inimene võib toidust saada mitmekümnekordse doosi juhul, kui sööb radioaktiivselt saastunud piirkonnast pärit loodustooteid.

Lisaks kaladele leidub Soomes tseesiumi üle soovitusliku piiri ka seentes.