Kalapüük
21. juuni 2006, 10:37

Olustvere tiikides ulbivad surnud kalad

Mõne nädala eest tekkis Olustvere mõisa tiikidele haisev vetikakiht ning praeguseks on veekogudes elanud kalad ja järvekarbid hinge heitnud. Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli direktor Arnold Pastak ütles, et tiikide seisukord on võrdlemisi tülgastav olnud juba kolm nädalat. Eriti kole oli pilt umbes nädala eest, kuid meeldiv pole see ka praegu.

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli direktor Arnold Pastak ütles, et tiikide seisukord on võrdlemisi tülgastav olnud juba kolm nädalat. Eriti kole oli pilt umbes nädala eest, kuid meeldiv pole see ka praegu. Kui varasematel aastatel on tiikides leidunud väikeses koguses vetikaid, siis sedapuhku on need levinud kõikjale.

Surnud kalad

Ebameeldivat lõhna eritab veepinnal heljuv kogum, kuid seda teevad ka siin-seal näha olevad mädanevad kalad, mille kallal askeldab putukapilv. Eile oli kalda ääres näha väiksemaid surnud särgi ja ahvenaid, aga ka ligemale 40 sentimeetri pikkusi hauge.

Pastaku sõnul on tema juhitava kooli töötajad püüdnud veekogudes toimuvale seletust leida, kuid vastust ei ole tänaseni. Kooli võetud veeproovid ei olnud eilseks keskkonnainspektsiooni Viljandi bürooni jõudnud, seetõttu ei saa ametnikud juhtunu kohta esialgu veel midagi kindlat väita.

Liiga vähe värsket vett

Büroo juhtivinspektor Naima Täär avaldas arvamust, et väga väikseks muutunud värske vee juurdevoolu, soojade ilmade ning leheprahi tõttu on tiikides tekkinud aktiivne kõdunemisprotsess. See annab jõudu vetikatele ega jäta kaladele ja järvekarpidele hapnikku.

«Inimese tekitatud reostust ei ole meil praegu põhjust kahtlustada, sest tegemist on allikatoiteliste veekogudega. Pealegi ei ole teada, et keegi oleks seal läheduses midagi mürgitanud,» selgitas Täär.

Olustvere tiigid on mõisakompleksi kuulsa ja liigirikka pargi osa.

SELGITUS

Arnold Pastak,

Olustvere ametikooli direktor

Oleme juba mitmel aastal eri ametnikele rääkinud, et tiigid vajaksid puhastamist ja süvendamist, et veevahetus oleks parem. Loodetavasti annab praegune trööstitu olukord ettevõtmisele tõuke.

Sakala