Kalapüük
21. juuni 2006, 10:37

Muutub avalikult kasutatavate veekogude nimekiri

Keskkonnaministeerium soovib muuta avalikult kasutatavate veekogude nimekirja, sest täpsustunud on veekogude andmed ja mitmel juhul on muutunud isegi veekogu nimetus. Hiiumaalt on nimekirjas 16 järve ja kümme vooluveekogu (neli jõge, kolm kraavi ja kolm oja). Veekogu avalik kasutamine tähendab veevõttu, suplemist, veesporti, veel ja jääl liikumist ja kalapüüki seaduses sätestatud ulatuses.

Veekogu avalik kasutamine tähendab veevõttu, suplemist, veesporti, veel ja jääl liikumist ja kalapüüki seaduses sätestatud ulatuses. Veekogu avaliku kasutamisega ei tohi rikkuda võõral maal viibimist reguleerivaid seadusesätteid. Keskkonnaministeeriumi veeosakonna spetsialist Margus Korsjukov ütles, et nimekirja muutmiseks ja täiendamiseks on võimalik ettepanekuid teha peaaegu terve juulikuu.

“Tuleb ametlik teade ajalehes Postimees ja pärast selle ilmumist on aega 30 päeva, et parandusi ja täiendusi teha,” selgitas Korsjukov. “Avalikult kasutatavate veekogude nimekirja paneb kokku ministeeriumi veeosakond ja info-tehnokeskus. Meie saatsime oma ettepanekud ministeeriumile juba ära,” ütles Hiiumaa keskkonnateenistuse juhataja Rein Urman.

Ta kommenteeris, et keskkonnateenistuse arvates ei peaks nimekirja kuuluma Lehtma Suurjärv ja ka Vohilaiul asuv Vohioja järv. “Seda viimast on raske veekoguks nimetada,” lisas vee ja õhu peaspetsialist Anu Saue. “Samuti tunnevad hiidlased Köönaauku hoopis Künaauguna,” selgitas Rein Urman. Kõrgessaare valla maanõunik Kalle Viin kinnitas, et Künaaugu järvest jäetakse avalikust kasutamisest välja veekogu kirde-edela suunas läbivast tammist loode poole jääv kalakasvatuse kümnehektariline osa, kuna alale on tehtud detailplaneering ja see näeb ette võimaluse rajada sinna kalakasvatus.

“Ehkki ettevõte, kes sellise taotluse detailplaneeringusse tegi, on juba areenilt kadunud, on nüüd teistel soovi korral võimalus oma kalakasvatus sinna rajada,” rääkis Kalle Viin. “Ega valitsuse otsust iga päev ei muudeta ja kui detailplaneering on selliselt kehtestatud, siis tuleb sellega ka arvestada,” ütles Rein Urman. “Kalapüük on seal keelatud ja vastavad sildidki peaks seal väljas olema,” lisas Viin.

Eelnõu kohaselt peaksid avalikus kasutuses edaspidi olema järgmised Hiiumaa järved ja vooluveekogud: Kootsaare järv, Suurjärv (Lehtma Suurjärv), Mailaht, Allikalaht, Venelaht, Kajumeri, Tammelais, Veskilais, Vohioja järv, Tihu järv, Keskmine järv (Tihu keskmine järv), Kolmas järv (Tihu kolmas järv), Haavasoo järv, Kirikulaht, Köönaauk ja Luidja järv. Vaelma jõgi, Tammela peakraav, Luguse jõgi, Rebasselja peakraav, Tulimurru peakraav, Jausa oja, Armioja, Pihla oja, Nuutri jõgi ja Suuremõisa jõgi.

Hiiu Leht