Kalapüük
29. juuli 2006, 11:14

Naine püüdis Paide järvest rekordkala

Paide tehisjärve ääres võis eile hommikul sündida Eesti naiste kalapüügirekord, kui Virve Krass sikutas veest välja üle meetri pika ja kümme kilo kaaluva haugi. Eile varahommikul Paide tehisjärve äärde kalale läinud Krassil ei olnud alguses püügiõnne. Pärast kolmveerand tundi tulutuid katseid otsustas ta kohta vahetada ja läks teisele poole järve, kus õnn pöördus kohe.

Eile varahommikul Paide tehisjärve äärde kalale läinud Krassil ei olnud alguses püügiõnne. Pärast kolmveerand tundi tulutuid katseid otsustas ta kohta vahetada ja läks teisele poole järve, kus õnn pöördus kohe. «Nagu seal esimese viske tegin, tundsin, et lant jäi kuhugi kinni,» sõnas ta.

Kättesaadud purikas osutus mõõtmisel 1,15 meetri pikkuseks ja täpselt kümne kilogrammi raskuseks suureks haugiks.

Naise ja kala heitlus

Algul, kui lant kinni jäi, arvas Krass, et seda takistab mõni järve põhjas olev juurikas, kuid siis hakkas selleks hetkeks veel tundmatu vee-elukas tamiili rulli pealt maha vedama, hoolimata sellest, et rull oli lukustatud.

Et kala minema ei pääseks, keris Krass tamiili ümber oma käe ja mõneminutilise heitluse järel nägigi ta, et landi otsas on hiiglaslik haug. «See ehmatas ikka täitsa ära, kala oli suur nagu seapõrsas,» lausus ta.

Kui Krass oli suutnud haugi juba veepiirini vedada, jäi see liikumatult lamama. «Kui aga tema poole astuma hakkasin, hüppas ta õhku. Kartsin, et nüüd ongi läinud,» kirjeldas Krass.

Nagu haug, tegi meeleheitliku hüppe ka Krass ja maandus kala peal. Sellele järgnes maadlus, mis lõppes mõne sekundi pärast nii, et Krass istus kalal seljas ja hoidis teda lõpustest kinni.

Vahepeal oli naise käsi haugi hambaid tunda saanud, see oli mitmest kohast katki ja veritses.

Käehaavadest hoolimata lohistas Krass hiiglasliku haugi veest välja ja kindluse mõttes ka kaldast mitu meetrit eemale. Sealtsamast leidis ta ühe puuhalu, millega kala elu lõpetas.

Mis hiiglasliku kala lihast saab ja kas see üldse süüa kõlbab, ei osanud Krass eile veel öelda.

Väike järv

Ajakirja Kalastaja peatoimetaja Ralf Mae märkis, et suure tõenäosusega pole Eestis ükski naine varem nii suurt kala kätte saanud. «Pead muidugi anda ei saa, kuid vähemalt meie ajakirjal pole selle kohta andmeid ja ma ise pole ka kuulnud,» sõnas ta.

Mae ütles, et kümnekiloses haugis pole iseenesest midagi enneolematut. Imestama paneb teda see, et nii väikses järves nagu Paide tehisjärv on haug sedavõrd suureks kasvanud.