Kalapüük
22. august 2006, 16:39

Algas Peipsi järve puhastamine võrkudest

21. augustil algas Keskkonnainspektsiooni eestvedamisel Peipsi järve lõunaosa puhastamine, mille käigus eemaldatakse veekogust sinna triivima jäänud ja kalavarusid ohustavad püünised. Igal aastal jääb järve hulgaliselt ebaseaduslikult püügile seatud püügivahendeid, samuti tuule ja jääga püügikohast eemale liikunud nakkevõrke, mis takistavad kaladel kudema pääsemist ning on ohuks ka suplejatele.

Igal aastal jääb järve hulgaliselt ebaseaduslikult püügile seatud püügivahendeid, samuti tuule ja jääga püügikohast eemale liikunud nakkevõrke, mis takistavad kaladel kudema pääsemist ning on ohuks ka suplejatele. Osa võrke, niinimetatud tapjavõrgud püüavad kala edasi ja vähendavad järve kalavarusid.

Käesoleva ettevõtmise käigus puhastatakse järvepõhja Piirissaare ja Kallaste vahele jääval kalade kudealal. Praeguse plaani järgi toimub tragimine viiel päeval.

Võrkude väljatragimisel osalevad lisaks keskkonnakaitseinspektoritele piirivalve, politsei ja mereinstituudi esindajad.

Täna oli väljas kaheksa ujuvvahendit. Neli väikelaeva oli Keskkonnainspektsiooni poolt ning kaks piirivalvelt, mereinstituudilt ja politseilt oli kummaltki üks laev.

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa osakonna juhataja Peeter Karja sõnul oli esimene päev väga edukas – umbes 40 km2 suuruselt alalt õnnestus leida ja välja tõmmata ligi 15 km nakkevõrke.

Olenevalt võrkude kuuluvusest ja seisukorrast need kas tagastatakse omanikule või hävitatakse.

Projekti rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Möödunud aastal toimus samasugune ettevõtmine Võrtsjärvel.