Kalapüük
19. september 2006, 17:43

Inspektorid avastasid Peipsil mitmeid kalapüügirikkumisi

Keskkonnakaitseinspektorid avastasid Peipsil läbi viidud reidi käigus mitmeid püüginõuete rikkumisi. Ida-Virumaal Lohusuu sadamas kontrolliti mutnikupüügilt tulnud Peipsi Grupi laeva, mis ei olnud püütud kalakogustest ega sadamasse tulekust inspektsiooni teavitanud. Kontrollimisel selgus, et laeva pardal oli alamõõdulist koha üle lubatud kaaspüügi protsendi ehk üle 15 protsendi kogusaagist.

Ida-Virumaal Lohusuu sadamas kontrolliti mutnikupüügilt tulnud Peipsi Grupi laeva, mis ei olnud püütud kalakogustest ega sadamasse tulekust inspektsiooni teavitanud. Kontrollimisel selgus, et laeva pardal oli alamõõdulist koha üle lubatud kaaspüügi protsendi ehk üle 15 protsendi kogusaagist. Keskkonnakahju suuruseks hinnati 117 900 krooni, mis tõi kaasa kriminaalasja alustamise.

Tartu- ja Jõgevamaal määrati erinevate püügirikkumiste eest rahatrahve.

Kaks kalurit, kes kasutasid püügiks lubatust väiksema silmasuurusega nakkevõrke, said kumbki 3000 krooni trahvi.

Kalurit, kes püüdis nelja nakkevõrguga kala, kuid püügiluba puudus, karistati 2400 krooni suuruse trahviga.

Nõuetekohaselt märgistamata nakkevõrguliin tõi ühele kalurile 600 krooni trahvi.

Kahel kaluril olid püütud kalakogused püügipäevikusse märkimata, mille eest määrati neile vastavalt 1200 ja 600 krooni trahvi.

Kalurile, kes kasutas püügiks lubatud kaheksa võrgu asemel 13 võrku, määrati 3000 krooni trahvi.

600 krooniga trahviti kalurit, kes märkis püügipäevikusse tegelikust väiksema kalakoguse.

Harrastuspüügivahendiga kala püüdnud ja püügiõigust tõendavat dokumenti mitte omanud kalastajale määrati 300 krooni trahvi.

Reidi käigus eemaldasid inspektorid püügilt kaheksa nakkevõrgujada, kokku 66 võrku, mis olid lubatust väiksema silmasuurusega. Nakkevõrkudesse jäänud kalad olid eluvõimelised ja lasti vette tagasi.

Ida-Virumaal kestis reid 14. - 17. septembrini, Tartu- ja Jõgevamaal 15. - 17. septembrini. Reidil osalesid lisaks Virumaa ja Tartumaa osakonna inspektoritele ka Järva-, Rapla-, Pärnu- ja Võrumaa inspektorid.

Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvel algas 15. septembril põhjanooda- ehk mutnikupüügihooaeg, mis kestab 5. oktoobrini.