Kalapüük
27. september 2006, 20:49

Looduskaitsjad kutsuvad eurooplasi vähem kala sööma

Maailma Looduse Fond (WWF) kutsub eurooplasi üles vähem kala sööma, kirjutab BBC. Fondi raporti kohaselt on suurem osa Euroopas müüdavast kalast püütud kas ilma loata, looduskeskkonda või kalavarusid hävitades. Raportis on kirjas, et kui selline olukord jätkub, siis võivad mitmed kalaliigid lihtsalt välja surra.

Fondi raporti kohaselt on suurem osa Euroopas müüdavast kalast püütud kas ilma loata, looduskeskkonda või kalavarusid hävitades.

Raportis on kirjas, et kui selline olukord jätkub, siis võivad mitmed kalaliigid lihtsalt välja surra.

WWFi kinnitusel on kõige ohustatumaks kalaliigiks lest. Pooled püütavatest lestadest osutuvad alamõõdulisteks ning nad visatakse merre tagasi, kus suurem osa neist kaladest hukkub.

WWFi Euroopa kalanduskampaania eestvedaja Justin Woolford ütles, et kirev kalandusturg lubab püüdjatel raiskavaid püügimeetodeid rakendada.

«Põhjuseks on liiga palju püüdjaid, kes kõik jahivad liiga väikeseid kalavarusid. Lisaks püütakse palju saagist illegaalselt,» ütles Woolford.

Raport tõstab esile ka ebaseaduslikku, triivvõrkudega mõõkkala püüdmist, mille tõttu hukkub aastas umbes 100 000 haid.

WWF soovitab tarbida ainult neid kalatooteid, millel on märgistus, et need on püütud looduskeskkonda säästvalt. Siiani on sellise märgistuse võtnud kasutusele ainult üksikud Euroopa kalandusettevõtted.

Kalavarude säilimise eesmärgil on Euroopa Liit viimastel aastatel piiranud Euroopa vetes kalastamist.

Selle aasta juulis tegi Euroopa Komisjon ettepaneku vähendada Läänemerel tursapüügkvooti 15 protsendi võrra.