Kalapüük
14. oktoober 2006, 07:38

Põuane suvi kuivatas Esna jõe

Kalauurijate sõnul on tänavu jõekalade seisukohast tegemist erakordse aastaga, sest vastu talve on paljud kaladele olulised vooluveekogud tilgatumaks kuivanud. Ennekõike kannatavad seetõttu lõhelised, kelle kärestikulised ning kiirevoolulised kudemispaigad on mitmel pool veeta. «Viimati kuivasid meil jõed, nagu tänavu, neli aastat tagasi, kui oli samuti väga põuane aasta,» meenutas kalauurija Meelis Tambets Järvamaal Öötla kandis Eesti Päevalehele kuivanud Esna jõe põhja näidates.

«Viimati kuivasid meil jõed, nagu tänavu, neli aastat tagasi, kui oli samuti väga põuane aasta,» meenutas kalauurija Meelis Tambets Järvamaal Öötla kandis Eesti Päevalehele kuivanud Esna jõe põhja näidates.

Paide lähedal Pärnu jõkke suubuv Esna jõgi, mis on juba aastakümneid tuntud ühe Järvamaa parema forellijõena, on sel aastal poolenisti vooluveeta.

Jõe ülemjooksul võib veesilmasid kohata vaid kopratammide taga ning jõeforellide sügisesed kudemisalad on ülemjooksul vee puudumise tõttu kadunud.

Kalauurijate kinnitusel pidavat see tänavu olema paljudes jõgedes tavaline nähtus ning kehvemate elamistingimuste tõttu on forellide tänavune järelkasv tavalisest paar sentimeetrit lühem.