Kalapüük
3. november 2006, 19:31

Teadlased: 50 aasta pärast võivad kalad otsa lõppeda

Teadlaste väitel on aastaks 2048 ookeanidest ja meredest kadunud praktiliselt kõik kalad, kui ülepüüdmine ja mereloomad elupaikade hävitamine ei lõpe. Teadlaste väited põhinevad uurimusel, kus nad kasutasid alates 1960. aastast pärinevaid teaduslikke andmeid ja enam kui tuhande aasta taguseid ajalooallikaid, vahendab Reuters.

Teadlaste väited põhinevad uurimusel, kus nad kasutasid alates 1960. aastast pärinevaid teaduslikke andmeid ja enam kui tuhande aasta taguseid ajalooallikaid, vahendab Reuters.

Eksperdid leidsid, et praeguseks on oluliselt vähenenud ookeanikalade, koorikloomade, merelindude, -taimede ja mikroorganismide mitmekesisus, hävinud on 29 protsenti kunagistest liikidest.

Varasemate andmete põhjal arvutasid teadlased välja, et aastaks 2048 ootab krahh kõiki maailmameres elavaid organisme mere- ja rannakarpidest tuuni- ja mõõkkalani, ütles uuringu juht Boris Worm.

Häving ähvardab ka imetajaid nagu hülged, mõõkvaal ja delfiinid.

Wormi sõnul ei ole vahet, kas tegemist on mõne väikese veekoguga või terve maailmamerega, sama tendents ilmnes kõigi veekogude puhul.

Kui mereelu kokku variseb, kahjustab see veekogude ökosüsteemi ning need ei suuda taastuda sellistest šokkidest nagu näiteks globaalsed kliimamuutused.

Ajakirja Science rahvusvahelise tegevtoimetaja Andrew Sugdeni sõnul näitab antud uurimus, et aastaks 2050 on kalandussektori elujõulisus oluliselt vähenenud. Samas märkis ta, et veel ei ole hilja midagi ette võtta.

Mitmekesisust aitaks säilitada, kui taastataks paigad, mis on end juba ammendanud, samuti tuleks tema sõnul rajad tsoonid, kus kalapüük on keelatud.