Kalapüük
6. november 2006, 10:56

Veevaesus sunnib kalu rändele

Kuigi Võrtsjärve veetase on äärmiselt madal, võib mõne märgi järgi eeldada, et kalad kolivad Peipsi järvest hoopis siia kanti. Võrtsjärve limnoloogiajaama juhataja Ain Järvalt ütles, et kalateadlaste andmete järgi on Suur-Emajõgi koha täis. «See on eelmise kevade kõhn koha,» täpsustas ta.

Võrtsjärve limnoloogiajaama juhataja Ain Järvalt ütles, et kalateadlaste andmete järgi on Suur-Emajõgi koha täis.

«See on eelmise kevade kõhn koha,» täpsustas ta. «Ilmselt on Peipsis toidupoolisega halvasti, sest seal on koha ja tinti vähe.»

Järvalt tõi võrdluseks Võrtsjärve kohad, kes on tänavu valdavalt paksud ja söönud.

Kalur Enn Kell kinnitas, et Jõesuu kanti pandud mõrdades oli tavalisest rohkem koha. Kalade pikkus ületas veidi püügiks lubatud 45 sentimeetrit.

«Järves on vesi madal, aga Jõesuus on selline veealune kanal, kus kalad liiguvad. Mõrrasuud on meil iga ilmakaare poole, seega ei oska hinnata, kas koha lahkub järvest või tuleb siia sisse,» kõneles Kell.

Tulundusühistu Valma Kalur juhatuse esimees Leo Aasa on veendunud, et koha lahkub Võrtsjärvest. «Kindlasti läheb minema, sest Jõesuu pool olid rannamõrrad kalu täis,» lausus ta.

Ain Järvalti sõnul uurivad kalateadlased praegu seda, kust on kohade ränne alguse saanud ja mis seda põhjustab.

Kalurid on peaaegu kõik mõrrad järvest välja toonud, seega pole neil enne talvist võrgupüüki koha liikumise kohta andmeid oodata.