Kalapüük
3. jaanuar 2007, 09:35

Kalurite võrku takerdus pirakas tursk

Valgeranna all jõulude teisel pühal mõrdu tühjendanud Lindi ranna kalurid tõmbasid laheveest välja enneolematuis mõõtmeis tursa. Kodusadamasse popsutanud vennad Jüri ja Tõnis Andresen mõõtsid tursa pikkuseks 113 sentimeetrit ja raskuseks 16,5 kilo. Et enam kui kolm aastakümmet kaluri ametit pidanud Jüri ja tosin aastat kala nõudnud Tõnis polnud varem nii suurt turska Pärnu lahe vetest kätte saanud, teavitasid nad leiust Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi Pärnu baasi ja said kuulda, et nende andmete järgi on mehed Eesti senise, 1939.

Kodusadamasse popsutanud vennad Jüri ja Tõnis Andresen mõõtsid tursa pikkuseks 113 sentimeetrit ja raskuseks 16,5 kilo.

Et enam kui kolm aastakümmet kaluri ametit pidanud Jüri ja tosin aastat kala nõudnud Tõnis polnud varem nii suurt turska Pärnu lahe vetest kätte saanud, teavitasid nad leiust Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi Pärnu baasi ja said kuulda, et nende andmete järgi on mehed Eesti senise, 1939. aastast püsinud tursarekordi ületanud kogunisti 10 sentimeetriga. Kala kaalu tollane rekord ei näita.

“Ei noh, meil poleks midagi selle vastu, kui tursk meid Guinnessi rekordite raamatusse viiks,” aasis Tõnis Andresen.

Eesti mereinstituudi ihtüoloogi Heli Shpilevi sõnutsi on Lindi kalurite leid haruldane. “Arusaadav on, et tegemist on meie vetesse eksinud isendiga,” rääkis ta. “Tulevasteks geneetilisteks uuringuteks võtsin kalalt proovid, vanuse määramiseks sai peast välja urgitsetud kuulmekivikesed.”

Andresenid tunnistasid, et ega kala saanud raisku lasta minna, väärt toidupoolist jätkub kahe pere toidulauale nüüd hulgaks ajaks. Kui nad 5,5 kilo kaaluva pea otsast võtsid ja sisikonna välja rookisid, siis seda puhast liha Tõnise sõnutsi palju järele ei jäänudki.

Tõnis märkis, et kala maitses nagu tursk ikka. “Liha puine küll ei olnud, tõepoolest on huvitav, mis vanuses kalaga on tegu.”

Mereeluka pea toimetas Tõnis Saaremaale, kus sellest topis tehakse. “Sean selle lõhepea kõrvale,” lubas ta. Valgeranna alt paar aastat tagasi püütud lõhe kaalus 19,5 kilo. Nende püütuist suurim on 28kilone lõhe, mis jäi räimepüünisesse aastate eest Liu all.