Kalapüük
11. juuni 2007, 14:26

Eesti kalur püüdis apla vereimeja

Unguma lahes sattus Reimo Saarkoppeli meetrisesse mõrda koos angerjaga põlistele kaluritele tundmatu mereelukas. Kalamehed informeerisid leiust keskkonnateenistuse jahinduse ja kalanduse peaspetsialisti Jaan Ärmust, kes «imeelukat» viivitamatult vaatama sõitis, kirjutas Oma Saar. Selgus, et ligi neljakümneaastase staažiga kalamees Valdur Saarkoppel oli poja püünisega välja tõmmanud meie vetes haruldase merisuti.

Kalamehed informeerisid leiust keskkonnateenistuse jahinduse ja kalanduse peaspetsialisti Jaan Ärmust, kes «imeelukat» viivitamatult vaatama sõitis, kirjutas Oma Saar.

Selgus, et ligi neljakümneaastase staažiga kalamees Valdur Saarkoppel oli poja püünisega välja tõmmanud meie vetes haruldase merisuti.

Angerjaliste kehakujuga silmuliste sugukonda kuuluv Punasesse raamatusse kantud üks aplamaid vereimejaid (Pteromyson marimus) kaalus 760 grammi ja oli 71,5 cm pikk.

Ärmuse sõnul sattus merisutt Saaremaa vetes kalameeste püünisesse ka viis aastat tagasi.

Merisutil on kaks seljauime, millest tagumine ulatub sabauimeni. Suuava ümbritseva imilehtri seintel on kaarjate ridadena üle saja terava sarvhamba. Röövkala nahk on sile ja limane.

Agressiivne kala imeb end suuremate elusate kalade – tursa, lõhe ja mõnikord isegi hai või vaala – külge, puurides ohvri naha sarvhammastega läbi ning imedes verd ja peenestatud kudesid.

Väljasuremisohus kala võib leida Euroopa rannikuvetes, Aafrika merest Põhja-Norrani ja Islandini, samuti Põhja-Ameerika rannikuvetes Floridast Labradori poolsaare põhjaosani ning Gröönimaani. Läänemerre satub merisutt eksikülalisena.

Viimase üheksakümne aasta jooksul on teda Eesti vetes tabatud kolmekümne isendi ümber. Enamik neist on kalameeste püünistesse sattunud Liivi ja Pärnu lahes ning Suures väinas.