Kalapüük
28. august 2008, 11:28

Leisi vähiaugus varjati ligi 10 000 vähki

Leisi vallast leitud illegaalses vähiaugus, mis üleeile tühjaks pumbati, lugesid keskkonnainspektorid sumpades ja lahtiselt kokku ligi kümme tuhat vähki, mis keeluajal teeb keskkonnale tekitatud kahjuks poolteist miljoni krooni. Vähiaugus, millel veepinda 125 ruutmeetri ligi, loendati esimestel päevadel umbes 3000 vähki, kuid pärast vee ärapumpamist leiti augu põhjast neid veelgi ning eile lõppenud loendamise tulemusel saadi august kätte kokku 8514 elusat ja 1012 surnud vähki. Tegemist on Saaremaal tabatud kõigi aegade suurima röövpüütud vähkide kogusega, kirjutab Oma Saar.


Vähiaugus, millel veepinda 125 ruutmeetri ligi, loendati esimestel päevadel umbes 3000 vähki, kuid pärast vee ärapumpamist leiti augu põhjast neid veelgi ning eile lõppenud loendamise tulemusel saadi august kätte kokku 8514 elusat ja 1012 surnud vähki. Tegemist on Saaremaal tabatud kõigi aegade suurima röövpüütud vähkide kogusega, kirjutab Oma Saar.

Keskkonnainspektsiooni peainspektor Heino Vipp ütles, et vähid võetakse esialgu asitõenditena hoiule ning viiakse legaalsesse kasvandusse. “Kui leiab lõpliku kinnituse, et vähkidel ei ole enam katku, siis asustame nende vähkidega uuesti jõed, kust katk on kõik vähid ära viinud,” rääkis Vipp.

Keskkonnale tekitatud kahju hinnatakse keeluajal 150 krooni vähi kohta, mille järgi peaksid süüdlased maksma ligi poolteist miljonit krooni trahvi. Inspektoritel on viimastel päevadel käed sõna otseses mõttes tööd täis olnud, nii vähkide loendamise kui ka inimeste käest asjaolude uurimisega.

Illegaalsest august leitud vähkide päritolu ei ole veel kindlaks tehtud, aga selleni jõutakse.

Inspektorid kahtlustavad, et selliseid illegaalseid auke kasutatakse keeluajal loodusest püütud vähkide vaheladustamiseks, kust need hiljem kasvandustesse edasi viiakse ning sealt legaalsete pähe maha müüakse. Seda silmas pidades jätkatakse samasuguste aukude otsimist, mida Saaremaal võib veel olla. Kahtlustatakse, et nii suuremastaabilise röövpüügi taga on üks suurem organiseeritud seltskond.

www.DELFI.ee