Kalapüük
30. august 2008, 07:06

Kalakasvatajad süüdistavad Erna retke

Salmistu sadama lähedal vikerforelle kasvatavad ärimehed nõuavad igasuvise Erna retke korraldajatelt ja kaitseliidult kolm miljonit krooni kahjutasu, sest retke avapäeval toimunud dessandi ajal hukkus väidetavalt seitsme tonni jagu kalu. “Sumpades kasvatati nii kalasid kui ka kalamarja, mille hind on äärmiselt kõrge,” rääkis kasvandust pidava OÜ Poseidon esindaja vandeadvokaat Aleksander Vares. Tema sõnul olid nii kalad kui ka kalamari ette ära müüdud, mistõttu jäi tulu nüüd saamata, kirjutab Eesti Päevaleht Online.


“Sumpades kasvatati nii kalasid kui ka kalamarja, mille hind on äärmiselt kõrge,” rääkis kasvandust pidava OÜ Poseidon esindaja vandeadvokaat Aleksander Vares. Tema sõnul olid nii kalad kui ka kalamari ette ära müüdud, mistõttu jäi tulu nüüd saamata, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Võistlust korraldavale Erna seltsile ja kaitseministeeriumile saadetud kirjas nimetab Vares süü põhjustajaks retke avapäeval Salmistu rannas toimunud dessandi käigus õhitud lõhkeseadmeid. Kui dessant toimus 6. augustil, siis surnud kalad avastasid Poseidoni töötajad väidetavalt järgmisel päeval.

“Kalade massiline suremine langes liiga hästi kokku Erna retke avapäevaga, nii et siin on ilmselge seos,” lausus Vares.

Siiski pole seni valminud ühtegi uuringut, mille tulemused kinnitaksid sõjaväelaste süüd. “Seni oleme ekspertidelt saanud suulise kinnituse, nii et saame seda väita 90-protsendilise kindlusega. Kohe, kui uuringutel on allkirjad olemas, oleme sada protsenti kindlad.” Vares pidas ka võimalikuks, et kalade hukkumise võis põhjustada retke alguses sumbast läbi sõitnud laev või paat.

Erna seltsi president Meelis Rätsep välistas aga võimaluse, et forellid oleksid hukkunud plahvatuste järel tekkinud hüdrolöökide tõttu. “Nende sump on dessandi kohast poolteise kilomeetri kaugusel. Sellisel juhul peaks ju pool Kolga lahte surnud kalu täis olema,” lausus ta.

Teiseks nimetas Rätsep, et dessandil kasutatakse väga nõrkasid laenguid, mitte päris pomme ega mürske. “Saja meetri kaugusel võib inimene täiesti ohutult ujuda,” ütles ta. Lõhketööd korraldas dessandi ajal kaitseliit, mistõttu Erna selts saatis Poseidoni nõude neile edasi. Rätsepa sõnul oli kaitseliidul olemas lõhketööde plaan ja keskkonnateenistuselt küsiti ka kõik vajalikud load.

Ehkki Varese esitatud nõude järgi pidanuks Erna selts või kaitseliit kahju tasuma juba eilseks, algatas kaitseliit alles haldusmenetluse. “Meil on menetluseks aega kaks kuud ja enne seda ei tahaks küll spekuleerida, kas kalade hukkumine on seotud retkega või mitte,” ütles kaitseliidu avalike suhete osakonna ülem kapten Neeme Brus ja kinnitas, et vajalikud load olid kaitseliidul olemas.

Erna seltsi juhi Meelis Rätsepa sõnul on tõenäoline, et ärimehed loodavad lihtsalt sõjaõppuse arvelt raha teenida.

“Need sumbad on seal olnud vähemalt kümme aastat, eelmisel aastal need lihtsalt vahetasid omanikku,” ütles Rätsep ning lisas, et varasemate aastate jooksul ei ole säärast probleemi kordagi kerkinud.

Holger Roonemaa, Eesti Päevaleht Online