Kalapüük
28. jaanuar 2009, 12:23

Kuldkala ootab värsistamist

Tänavu toimub Pühajärve Kalapidu 11-ndat korda ja uude aastakümnesse astub üritus poeetiliste ootustega, mille täitumiseks kuulutatakse välja ülemaailmne luulevõistlus „Kuldkala värsid“. Luuletused peavad olema kirjutatud eesti keeles, soovitava pikkusega kuni 20 rida, teemaks kõik, mis puudutab talvist loodust, jääd, vett, kalastamist ja kalamehi. Luuletusi oodatakse kuni 20-nda veebruarini aadressil ood@kalale.

Kalapeo põhiürituseks on nagu ikka kalastusvõistlus Kuldkala. Individuaalselt üritab sellel võistlusel iga kalamees tabada märgistatud ahvenaid. 130 ahvenat püütakse, märgistatakse tillukeste plastmärgistega ja lastakse tagasi Pühajärve 5 päeva enne võistluspäeva. Igale märgisele on trükitud erinev number, igale numbrile aga vastab kindel auhind. Võistluse peaauhindadeks on 1 kilogramm kulda ja 100 000 krooni. Kui ükskõik kummale peaauhinnale vastava märgisega kala kolmetunnise püügiaja vältel tabatakse, on vastavalt kas kilo kulda või 100 000 krooni ka püüdja oma ning peaauhindadega asi klaar. Kui ei tabata kumbagi, võidab 100 000 krooni keegi nende kalameeste seast, kes on tabanud võistlusel teisi märgistega kalu.. 

Individuaalse võistlusega rööpselt toimub Pühajärvel ka võistkondlik võistlus. Eelnevalt registreeritud 4-liikmelised võistkonnad võistlevad kas kiiskade, särgede vm kalade püüdmises, kuid milles just, tehakse teatavaks alles võistluspäeval. Seejuures võtavad kõik võistkondade liikmed osa ka individuaalvõistlusest, st märgistega ahvenate püüdmisest.

Eelkirjeldatud võistlused on tasulised. Kuni 16. veebruarini on individuaalvõistleja osalustasu 300.- krooni ja 4-liikmelise võistkonna osalustasu 1200.- krooni. Alates 17. veebruarist ja ka võistluspäeval koha peal on tasud vastavalt 360.- ja 1400.- krooni. Eelregistreerumiseks ja osalustalu maksmiseks vajalikud andmed on aadressil www.kuldkala.ee ning seda on võimalik teha ka aadressil www.kalale.ee/pood

Teist korda viiakse Pühajärve jää peal läbi augupuurimise võistlus. Osaleda saab sellel tasuta. Puuritud augud lähevad käiku lastevõistlus Kuldkalakene, milles osalevad kuni 12 aastased lapsed, kellel tuleb jõukest katsuda nii viktoriinis kui ka kalapüügis. Seegi võistlus on lastele tasuta ja veel enamgi – õnged on lastele kingituseks korraldajatelt.

Jää peal toimuvad ka eesti talvised meistrivõistlused kalade grillimises.

Ja veel ja veel… 

Kaldal saab süüa, tantsu lüüa, osta kalastusvahendeid ja muud talvist kraami.

Päeva juhivad Contra ja Vladislav Koržets.

Üheteistkümnes Pühajärve Kalapidu toimub laupäeval, 21. veebruaril.

 

Lisainfo:

Vladislav Korzhets
tel: (+372) 53 401 162
email: [email protected]