Kalapüük
28. mai 2009, 06:37

Korrakaitsjad valvasid latika kudemiskohti

Inspektorid hoidsid koos piirivalvurite ja politseiga Põlvamaal Värska ümbruse veekogusid nädal aega pideva kontrolli all, et kaitsta kudema tulevat latikat röövpüüdjate eest. Keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor-nõuniku Tõnis Saariste sõnul toimub just Värska lahes ja selle ümbruse veekogudes kõige aktiivsem latika kudemine, mis meelitab ligi hulgaliselt röövpüüdjaid, sest kudev kala on püüdjale kerge saak. “Terve nädala, 20.

Keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor-nõuniku Tõnis Saariste sõnul toimub just Värska lahes ja selle ümbruse veekogudes kõige aktiivsem latika kudemine, mis meelitab ligi hulgaliselt röövpüüdjaid, sest kudev kala on püüdjale kerge saak.

“Terve nädala, 20. – 26. maini oli kudemispaikades ööpäevaringne valve ning tänu sellele suutsime olukorra kontrolli all hoida,” märkis Saariste.

Kudevat kala püüda soovijaid oli tõepoolest palju, mida näitab ka järelevalve tulemusena püügilt kõrvaldatud püügivahendite hulk. Nädala jooksul eemaldati püügilt 76 ebaseaduslikult püügile pandud nakkevõrku ja üks ääremõrd, samuti saadi kätte üks kaldanoot, mille püüdjad põgenedes maha jätsid.

Kuus röövpüüdjat õnnestus teolt tabada ja neile on juba karistus määratud.

Lisaks röövpüüdjatele tabasid inspektorid 23. mai varahommikul Kulje lahe ääres ühe salakaubavedaja.

“Kodanik tuli veekogult sõudepaadiga ja haaras kaldale jõudes kaasa paadis olnud suure musta kilekoti,” kirjaldas juhtumit Tõnis Saariste. 

Kaldal puude varjus oodanud inspektoreid nähes oli mehe üllatus suur. Kui mehel paluti kott avada, tulid sealt nähtavale sigaretiplokid. Samuti leiti paadist ebaseaduslikult püütud kalu.

Inspektorid kutsusid välja piirivalvepatrulli, kes fikseeris piirirežiimi rikkumise ning võttis kodaniku koos kaubaga oma hoole alla.

Ebaseadusliku kalapüügi eest määras mehele trahvi Keskkonnainspektsioon, piirirežiimi rikkumise eest trahvis Piirivalveamet ning salakaubaveo juhtumiga tegeleb edasi Maksu- ja Tolliamet.