Kalapüük
14. jaanuar 2010, 16:51

Kuldkala ujus vanasse sängi

13-ndal veebruaril kaheteistkümnendat korda toimuva Pühajärve Kalapeoga tekkis üksjagu segadust, sest Kuldkala uus korraldaja MTÜ Koos Kalale soovis kalastusvõistlust senisest veelgi põnevamaks muuta ning tegi reeglid ümber selliselt, et Pühajärvel poleks tänavu hakatud võistlema märgistatud kalade, vaid suurimate ahvenate püüdmises. Ent kui uued reeglid Kalapeo koduleheküljele www.kuldkala.ee välja pandi, ei pälvinud need sugugi kalameeste heakskiitu, vaid hoopis valjuhäälset kahtlust, et nende reeglite järgi võisteldes on väga raske või lausa võimatu välistada petmiskatseid. Pärast mõõdukat vastupunnimist võtsidki korraldajad omaks, et tahtes head asja veelgi paremaks teha, võivad nad selle hoopis tuksi keerata, ning pöördusid tagasi varasema reeglistiku juurde.

Nädalapäevad enne Kalapidu märgistatakse 130 Pühajärves ujuvat ahvenat ja kiiska ning laupäeval, 13-ndal veebruaril on võistlejate ülesandeks püüda märgikalu. Igal märgisel on number ja numbrile vastab kindel auhind: peaauhindadeks on 1 kilo kulda ja 100 000 krooni. Kui kumbagi peaauhinda kinni ei püüta, mängitakse 100 000 krooni kätte kellelegi nendest kalameestest, kes on tabanud teiste märgistega kalu; kui aga märgikalu üldse ei tabata, loositakse 100 000 välja kõikide võistlejate vahel.

Aset leiab ka traditsiooniline võistkonnavõistlus, mille reeglid tehakse teatavaks alles võistluspäevadel.

Auhindadeks on nädalased kalastusreisid Norrasse ja Ahvenamaale; eriauhind on välja kõige edukama võistkonna Kalapeole lähetanud ettevõttele.

Tasuta saab osa võtta jääaukude puurimise võistlusest ja lastevõistlusest „Kuldkalake“ – taliõnged jagatakse lastele korraldajatelt. Veel võib uudistada talvise kalagrillimise võistlusi, osaleda tõukekelgutamise võistlustel ja mõnda muudki. Päeva juhivad Contra ja Vladi.

Olenemata ilmast on Kuldkala õhkkond soe.

Vladi