Kalapüük
28. jaanuar 2010, 11:52

Helsingi paadimess „Vene 10 Båt“

 

Paadimessil esitletakse nii uuendusi ja unelmaid. Uute paatide puhul asetatakse seekord pearõhk keskklassi kuuluvatele ja praktilistele mootor- ning purjepaatidele. Samas saab messil tutvuda ka suurte jahtidega. Paadimessi väljapanek annab hea pildi Soomes praegu müüdavatest ja kasutatavatest paatidest. Huvi võiks pakkuda ka näiteks suvilapaadid. 

Paadisõidu ja veespordialadega seotud varustuse, vahendite ja rõivastuse hulk on tänavusel messil suurem kui möödunud aastal. Rohkem näidatakse ka sisepäramootoreid. Päramootorite hulgas on varasematest kergemaid ja ökonoomsemaid variante ning ka mõningaid keskkonnasõbralikke hübriidmootoreid. 

Elektroonika valdkonnas on tooted jõudsalt edasi arenenud. Messil tutvustatakse uusi kajaloode ja navigatsiooniseadmeid kõige erinevamate ekraanidega. Pidevalt laieneb näiteks 3D-ekraanide valik. 

Helsingis saab tutvuda ka sedalaadi haruldusega nagu maailma esimene paadimootor. Messil esitletav vanim toode pärineb aastast 1888. See sakslaste Gottlieb Daimleri ja Wilhelm Maybachi leiutatud masin on maailma esimene sisepõlemismootor, mis paigaldati paadile. 462-kuupsentimeetrisel mootoril on võimsust 1,1 hobujõudu. See mootor on tõeline vaatamisväärsus, sest samasuguse leiab ainult Daimleri muuseumist Saksamaal. 

Klassikalist sära ja tõrva lõhna Helsingi paadimessil annavad puupaadid. See osa messist on olnud pidevalt, aastast aastasse külastajate lemmikuks. Mahagonpaatide osas on tegemist just vanade ja kaunite paatide eest hoolitsemise kogemuste ja teadmiste edastamisega. FirmaPuuveneveistäjät ry stendis saab aga iga külastaja tellida endale uue paadi, tutvuda pakutavate variantidega või jälgida kohapeal paadimeistrite töötamist. Mahagonpaatide väljapaneku naelaks on kahtlemata firmas Vator ehitatud endine Pirttissaare piirivalvekordoni 22 jala pikkune merevalvepaat. See on täielikult restaureeritud ning korrastamise iga etapp on jäädvustatud fotodele. Täielikult uuendatud paat peab vastu pidama veel järgmised 50 aastat. 

Paadimessi külastajatele soovitame tutvuda aegsasti osalejate ning programmiga. Täpsem info ja ajakavad on messi koduleheküljel www.venemessut.fi. 
Mess on avatud reedel, 12.2. kutsetega erialakülastajatele ja pressile ning 13.-21.2. kõigile külastajatele.Messipileti hinnad Helsingis: 13 EUR, lapsed 9 EUR, perepilet (2 täiskasvanut ja lapsed alla 16 aasta) 28 EUR. 
Sooduspääsmed messile on saadaval Tallinnas hinnaga 120 kr – Profexpo, Ahtri 12-209. 
Profexpo OÜ pakutavad ühepäevaseid messikülastuspaketid leiab siit
Profexpo OÜ, Soome Messide esindaja Eestis
Lisainfo: 626 1347, [email protected]www.profexpo.ee/soomemessid