Kalapüük
20. veebruar 2010, 20:36

Piirivalve soovitab halva ilmaga jääle minemata jätta

Piirivalve palub kõikidel entusiastlikel harrastuskaluritel nädalavahetusel ees ootavate halbade ilmastikuolude tõttu jääle minekut vältida. 19. veebruari õhtul kell 18.

19. veebruari õhtul kell 18.13 teatati Ida Prefektuuri piirivalvebüroo juhtimiskeskusele, et Peipsi järvel Lohusuus on järvejääl eksinud üksinda kalale läinud meesterahvas, kes ei leia halva nähtavuse ja tuisu tõttu tagasiteed kaldale.

Samal õhtul kell 18.49 sai piirivalvebüroo juhtimiskeskus ka teise teate, milles anti teada, et jäljed kaotas ning tagasitee kaldale ei ole jõukohane kolmeliikmelisele seltskonnale, kes oli 7-8 km kaugusele järvejääle kalale suundunud Vasknarvas Smolnitsa lähistel.

Piirivalvebüroo juhtimispunkti vanema Ivar Edala sõnul alustati koheselt ka päästetöödega, mis aga tuisust ja pidevast lumesajust tingitud halva nähtavuse tõttu ametnike tööd oluliselt raskendasid. Õnneks oli mõlemal juhul eksinutel kaasas mobiiltelefon, mille vahendusel suheldes püüti määratleda eksinute orienteeruvad asukohad. Kaldalt anti märku rakettidega ning jääle eksinud isikuid suundus otsima ka piirivalve mootorkelgutoimkond. Paks lumekatte ja halb nähtavus raskendasid oluliselt järvele suundunud mootorkelgutoimkonna liikumist.

Kell 20.05 õnnestus piirivalvel kaldale toimetada kolmeliikmeline seltskond, kes tunnistas, et oli ilmselgelt oma võimeid ülehinnanud ning ei suutnud tugeva tuisu ja paksu lume tõttu omal jõul kaldale naasta. Endiselt oli jäärvel aga üksik kalastaja, kelle otsingud ka jätkusid. Tuule suuna järgi tehti kindlaks, et mees liigub kalda poole ning mõne aja pärast teatas ta ka ise, et näeb kaldal valgust ja liigub selle suunas, ent ei saa pikemalt rääkida, kuna telefoni aku on tühjaks saamas. Mehe sõnul oli tal külm ning liikumine muutuvat üha raskemaks. Kell 21.10 õnnestus mootorkelgutoimkonnal Rannapungerja lähedalt leida ja kaldale toimetada ka üksik kalamees ning õnneks ei vajanud seekord keegi tunde järvejääl ekselnutest arstiabi ja kõik suundusid õnnelikult kodu poole.

Tugev tuul ja tuisk ning nädalavahetusel jätkuv tihe lumesadu ei ole kindlasti sobivad ilmastikuolud järvejääle minekuks. Siinkohal peab piirivalve silmas ka mootorsaanidega jääle minekut, kuna käesoleva aasta jooksul on Ida Prefektuuri piirivalvebürool tulnud järvelt päästa juba ühtekokku 10 inimest, kellest 2 jäid sarnaselt eilsele tuisu kätte ja kaotasid tagasitee kaldale ning 3 inimest seoses mootorkelgu rikke või lumme kinni jäämise tõttu.

Piirivalve palub enne jääle minekut viia end kurssi ilmaprognoosiga ning sellega ka arvestada!
Tugev tuul ja tuisk pühib jäljed lumelt ning raskendab nähtavust ja kaldale tagasi jõudmist.

Kui peaks aga juhtuma, et olete kaotanud tagasitee kaldale, siis tuleks toimida järgnevalt:
1. Helistada hädaabinumbrile 112, kust teid ühendatakse piirivalve juhtimiskeskusega;
2. Jälgida, teile antakse kaldalt märku rakettidega;
2. Halva nähtavuse korral püüda määrata tuule suund ja teid juhendatakse telefoni teel, kuhu poole
 liikuda;
3. Kui teil on külm ja/või olete väsinud, tuleb sellest hoolimata jätkata liikumist, et vältida külmumist ja
 alajahtumist;
4. Kui märkate tulesid, siis anda võimalusel ka ise märku kas taskulambiga või helistada ja teavitada
 sellest juhtimiskeskust, kes edastab info päästemeeskonnale.

Piirivalve tuletab meelde, et sõltumata jääle mineku kaugusest, tuleb alati lähimas kordonis registreerida oma väljumine järvele ja saabumine järvel, kuna samaaegselt fikseeritakse ka teie asukoht ning vajadusel jõuab abi teieni kiiremini.

Soovitame järvele minnes selga panna päästevest, võtta kaasa jäänaelad, mobiiltelefon, taskulamp ning võimalusel navigatsiooniseade (GPS).

Enne piiriveekogule minekut veenduge, et olete teadlik ajutise kontrolljoone kulgemisest! Vajadusel küsige lisainfot lähimast kordonist!

Kordonite kontaktnumbrid leiate http://www.politsei.ee/et/kontakt