Kalapüük
23. märts 2010, 19:29

Nädalavahetusel päästeti Peipsi järve jäält kaheksa kalameest

Möödunud nädalavahetusel, 19. -21. märtsil päästsid piirivalvurid Peipsi järve jäält kokku kaheksa hätta sattunud kalameest, kellest üks vajas ka arstiabi.

Politsei- ja Piirivalveameti piirivalveosakonna piiriturvalisuse büroo juht Toomas Malleus sõnul toovad kevadisel ilmad professionaalsete kalameeste kõrval järvele ka ohtralt harrastuskalamehi ning ilusa ilmaga võib nädalavahetusega Peipsi järvel käia ca 5 000 kalurit. "Samas on kevadised jää- ja ilmaolud muutlikud, mistõttu peavad kalastajad nii oma tehnika kui ka isikliku päästevarustuse osas väga tähelepanelikud olema," ütles Malleus. Tema sõnul olid ka möödunud nädalavahetusel põhilised probleemid seotud mootorsaani tehniliste rikete või navigeerimisraskustega, kuna kalamehekirg ei luba pahatihti mõistlikul ajal jäält ära tulla.

Iga kalastusretke planeerides tuleb üle vaadata oma päästevarustus, panna selga ilmastikoludele vastav riietus ning kontrollida side- ja navigatsiooniseadmete töökorras olekut. "Jäänaelad, laetud akud, veekindel ümbris mobiiltelefonile, töökorras GPS, kompass ning piisavalt kütust saanile," loetles Malleus vajalikku varustust. Samuti ei tohi mingil juhul unustada oma jääle minekut ja tulekut kordonis registreerimast.

Nädalavahetuse juhtumid:

19. märtsil kella 13.35 ajal teatati, et kaks meest on Peipsi järvel, Katase küla kohal 9 km kaugusel kaldast mootorkelgu rikke tõttu hätta jäänud ning ei jaksa jalgsi kaldale tulla. Alajõe kordoni hõljuki häiregrupp toimetas kalastajad kaldale. Arstiabi mehed ei vajanud.

20. märtsil kella 16.45 ajal helistas Alajõe kordonisse 57-aastane mees, kes teatas et on koos kahe sõbraga Peipsi järvel, Uusküla kohal 4 km kaugusel järvejääl ning ei suuda iseseisvalt kaldale tulla. Alajõe kordonist väljunud hõljuki häiregrupp toimetas mehed kaldale. Arstiabi nad ei vajanud.

20. märtsil kella 19.35 võttis Varnja kordoniga ühendust Läti kodanik, kes teatas, et laupäeva hommikul tuli Peipsi järvele kalale viieliikmeline seltskond. Õhtul selgus, et kadunud on neist üks, 64-aastane mees, kelle mobiiltelefon oli samuti välja lülitatud. Piirivalvurid alustasid kohe otsinguid, mis kestsid peaaegu kella üheni öösel. Pühapäeva varahommikul otsingud jätkusid ning mõne aja pärast õnnestus Peipsi järvejääl kadunud kalur üles leida. Mees oli elus ja kontaktne, kuid alajahtunud. Kalur toimetati Varnja kordonisse, kuhu kutsuti ka kiirabi. Meedikud viisid mehe haiglasse.

21. märtsil kella 19.30 ajal helistasid Alajõe piirivalvekordoni juhtimispunkti 51-aastane Aleksander ja temaga koos olev 37-aastane Vitali ning andsid teada, et jalgsi kaldale tulla ei jaksa, kuna on märjad, külmunud ning väsinud. Alajõe kordoni hõljuki häiregrupp avastas mehed 1,2 kilomeetri kauguselt kaldast, 1,8 kilomeetrit Rannapungerja jõe suudmest ida suunas. Isikud toimetati kaldale ning arstiabi nad ei vajanud.


Tuuli Härson
väliskommunikatsioonitalituse juht
kommunikatsioonibüroo
Politsei- ja Piirivalveamet
612 3151
5554 0727
[email protected]